FŰSZERPOLC
Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?
- Ánizs és csillagánizs- mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek (keleten főzelékekbe is használják)
- Babér- levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
- Barbecue- levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek
- Bazsalikom- levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos-, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
- Borecet- saláták, húspácok
- Boróka- pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek
- Bors- levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok
- Borsfű (csombor)- mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek (feketebors pótlására is használjuk)
- Borsmenta- gyümölcssaláták, húsok töltelékei
- Cayenne bors- mártások, sült húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek
- Chili- pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek
- Curry- mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek
- Citromfű- mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek
- Citromhéj- húsos töltelékek, rostonsült húsok és halak
- Citromlé- saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek
- Édeskömény- saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
- Fahéj- sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek
- Fekete üröm- mártások, liba- és sertés sültek, káposzta- és gombaételek
- Fokhagyma- levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok
- Gyömbér- mártások, sütemények, angolos húsok, hús-, hal- és hússaláták
- Kakukkfű- levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek (jól társítható petrezselyemmel és babérral)
- Kapor- mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
- Kapri- mártások, saláták, körözöttek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)
- Koriander- mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva is az ánizst helyettesíti)
- Kömény- levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
- Kurkuma- mártások, ételek színezése
- Lestyán- levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
- Levendula- hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták
- Majoránna- mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marha húsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
- Mustár- pácok, mártások, körözöttek
- Olajbogyó- mártások, saláták (gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
- Pirospaprika- mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások
- Petrezselyem- levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel, szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)
- Rozmaring- mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások
- Sáfrány- húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)
- Snidling (metélőhagyma)- saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli
- Szardella (vagy szardellapaszta)- mártások, öntetek (gyakran társul petrezselyemmel, kaprival és olajbogyóval)
- Szegfűbors- mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények
- Szegfűszeg- mártások, sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok
- Szerecsendió (és szerecsendió virág)- mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek
- Szurokfű (oregano)- levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, bab-, paradicsom-, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák
- Tárkony- levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
- Tárkonyecet- saláták, mártások
- Torma- mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
- Turbolya- levesek, tyúk- és báránysültek
- Vanília- mártások, sütemények, gyümölcsételek
- Zeller- mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek
- Zsálya- pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, lágy sajtok