Egyszerű receptek kezdő háziasszonyoknak

Süssünk - főzzünk együtt, egyszerűen!

FŰSZERPOLC

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?

- Ánizs és csillagánizs- mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek (keleten főzelékekbe is használják)

csillaganizs.jpg

- Babér- levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)

baberlevel.jpg

- Barbecue- levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek

- Bazsalikom- levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos-, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)

bazsalikom_1.jpg

- Borecet- saláták, húspácok

- Boróka- pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek

- Bors- levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok

- Borsfű (csombor)- mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek (feketebors pótlására is használjuk)

evelo_borsikafu_-_csombord_-_satureja_montana_-_csombor.jpg

- Borsmenta- gyümölcssaláták, húsok töltelékei

borsmenta_-_mentha_piperita_-_borsmenta.jpg

- Cayenne bors- mártások, sült húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek

- Chili- pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek

- Curry- mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek

- Citromfű- mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek 

citromfu_-_citromfu.jpg

- Citromhéj- húsos töltelékek, rostonsült húsok és halak

- Citromlé- saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek

- Édeskömény- saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények

edeskomeny_level.jpg

- Fahéj- sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek

fahej.jpg

- Fekete üröm- mártások, liba- és sertés sültek, káposzta- és gombaételek

- Fokhagyma- levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok

fokhagyma.jpg

- Gyömbér- mártások, sütemények, angolos húsok, hús-, hal- és hússaláták

- Kakukkfű- levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek (jól társítható petrezselyemmel és babérral)

kakukkfu_-_cserepes_-_thymus_vulgaris_-_kakukkfu.jpg

- Kapor- mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok

kapor.jpg

- Kapri- mártások, saláták, körözöttek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)

- Koriander- mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva is az ánizst helyettesíti)

- Kömény- levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek

- Kurkuma- mártások, ételek színezése

- Lestyán- levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták

lestyan_-_lestyan.jpg

- Levendula- hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták

lavandula_angustifolia_hidcote_blue_-_levendula_-_levendula-hidcote.jpg

- Majoránna- mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marha húsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek

- Mustár- pácok, mártások, körözöttek

- Olajbogyó- mártások, saláták (gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)

- Pirospaprika- mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások

- Petrezselyem- levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel, szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)

- Rozmaring- mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások

rozmaring_-_rosmarinus_officinalis_-_rosmarinusoffici.jpg

- Sáfrány- húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)

- Snidling (metélőhagyma)- saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli

- Szardella (vagy szardellapaszta)- mártások, öntetek (gyakran társul petrezselyemmel, kaprival és olajbogyóval)

- Szegfűbors- mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények

- Szegfűszeg- mártások, sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok

- Szerecsendió (és szerecsendió virág)- mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek

- Szurokfű (oregano)- levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, bab-, paradicsom-, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák

54-dwarf_oregano_origanum_vulg.jpg

- Tárkony- levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek

ia_tarkony_-_tarkonyurom_-_cserepes_-_artemisia_dranunculus_-_tarkony01.jpg

- Tárkonyecet- saláták, mártások

- Torma- mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)

- Turbolya- levesek, tyúk- és báránysültek

- Vanília- mártások, sütemények, gyümölcsételek

- Zeller- mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek

- Zsálya- pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, lágy sajtok


zsalya.jpg






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 34
Heti: 253
Havi: 1 344
Össz.: 1 394 787

Látogatottság növelés
Oldal: Fűszerpolc
Egyszerű receptek kezdő háziasszonyoknak - © 2008 - 2024 - konyha-kezdoknek.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »