EGYTÁLÉTELEK
1. Csirkepaprikás
2. Borsóshús
3. Rizses hús
4. Lecsó
5. Rakottkrumpli
6. Lecsós csirke
7. Marhapörkölt
8. Töltött paprika (tök)
9. Szárma (töltött káposzta)
10. Kocsonya
11. Bosnyák csupor (Bosanski lonac)
12. Rakott karfiol
13. Muszaka
14. Egyszerű rakott karfiol
15. Babpaprikás
16. Székelykáposzta kolbásszal
17. Szójapörkölt
18. Rakott tök
19. Lucskos káposzta
20. Rakott tészta
21. Rakott gomba görögösen
22. Rakott tök
1. Csirkepaprikás
1 nagy fej hagymát apróra vágunk és olajon üvegesre pároljuk. 1 kisebb csirkét feldarabolunk és a hagymához adjuk. Pici vizet öntünk alá és 15 percig pároljuk, ügyelve arra, hogy le ne égjen. Ekkor 2 evőkanál töröttpaprikát adunk hozzá és vízzel felengedjük. 1 zöldpaprikát teszünk bele, 1 babérlevelet, pici őrölt borsot és ízlés szerint sót és ételízesítőt (pl.Vegeta). Amikor megfőtt, tejfölt keverhetünk bele. Adhatunk mellé főtt hasábburgonyát vagy tejfölös nokedlit.
2. Borsós hús
Személyenként 2 szelet húst (sertéscomb, vékony szelet karaj vagy csirkemell) kis olajon hirtelen pirosra sütjük. 1 kisebb fej vöröshagymát lereszelünk és 1 kanál olajon rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót (személyenként 20 dkg) és a megsütött húst. 5 percig együtt pároljuk, vigyázzunk le ne égjen! Ekkor annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Ízlés szerint sózzuk és Vegetát teszünk bele. Közben az olajból, amiben a húst sütöttük, belekeverünk 2 evőkanál liszttel rántást készítünk. Amikor a borsó puhára főtt, hozzáadjuk a rántást. Felforraljuk és tálalhatjuk.
3. Rizses hús
Ugyanúgy kezdjük, mint a csirkepaprikást, csak nem teszünk bele töröttpaprikát és zöldpaprikát sem. Picit sósabb legyen, mert a rizsa magába fogja szívni. Amikor majdnem megfőtt, rizsát adunk hozzá és lassú tűzön készre főzzük.
4. Lecsó
2 fej hagymát megtisztítunk és cikkekre vágunk , majd olajon megfonnyasztjuk. 5 tölteni való paprikát szintén megtisztítunk és üsszevágva a hagymához adjuk. Együtt dinszteljük néhány percig. Paradicsomlével felöntjük és egy pohár vizet is adunk hozzá. Ízlés szerint sózzuk és cukrozzuk. Amikor majdnem megfőtt, rizsát vagy tarhonyát adunk hozzá.
Aki szereti, a paprikával együtt kockára vágott zöld tököt is adhat hozzá.
5. Rakott krumpli
Héjában megfőzzük a krumplit és néhány tojást is. Amikor megfőtt, megtisztítjuk és karikákra vágjuk. Füstölt kolbászt, sonkát vagy valami hasonlót apróra vágunk. 1 tejfölt kikeverünk 1 tojással. Egy tűzálló tálat kikenünk tejföllel, majd lerétegezzük. 1 sor krumpli (kicsit megsózzuk), főtt tojás, kolbász, tejföl. Megszórhatjuk egy kis oregánóval is. Ezt így folytatjuk, még el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre krumpli kerül, amit megtejfölözünk.
Sütőbe tesszük 200 fokra, 10-15 percre.
6. Lecsós csirke
A csirkecombokat besózzuk és olajban hirtelen pirosra sütjük. Zöldpaprikát, paradicsomot és hagymát cikkekre vágjuk,megsózzuk, borsozzuk, kis kakukkfüvet szórunk rá és összekeverjük. Egy tűzálló tálat kikenünk tejföllel, alulra leszórjuk a zöldségek felét, rá a húst, majd a zöldségek másik felét. Az egészet leöntjük tejföllel. Rátesszük a tűzálló tál fedelét és 180 fokos sütőben 1 órát sütjük.
7. Marhapörkölt
Megtisztítunk 3-4 fej vöröshagymát és apróra vágjuk. Kis olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst. Fedő alatt, néha megkevergetve (vigyázzunk le ne süljön, inkább néha kis vizet öntsünk alá) fél órát dinszteljük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, vegetát, néhány gerezd apróra vágott fokhagymát, babérlevelet teszünk bele és megszórjuk töröttpaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. 1 zöldpaprikát és 1 paradicsomot tehetünk még bele. Amikor félig megfőtt, beleöntünk 2 dl vörösbort. Ezután puhára főzzük.
Főtt hasábburgonya, túrós vagy tejfölös tészta, esetleg tejfölös galuska illik hozzá.
8. Töltött paprika
1 kg darált húshoz hozzáadunk 2 dkg sót, 0,3 dkg borsot, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 fej szintén apróra vágott vöröshagymát, 1 dkg töröttpaprikát és 10 dkg rizsát. Az egészet összekeverjük és megtöltjük a paprikákat (tököt).
A levéhez fele-fele arányban vizet és kifőzött paradicsomlét adunk. Ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük. Amikor megfőtt, vékony rántással berántjuk.
9. Szárma (töltött káposzta)
A húst ugyanúgy keverjük be, mint a töltött paprikánál, csak még 2 tojást adunk hozzá. A savanyított hasábleveleket hússal megtöltjük, sorbarakjuk az edénybe és vízzel felöntjük. Füstölt kolbász darabokat vagy füstölt húst is rakhatunk közé, nagyon jó ízt ad neki. A levébe ízlés szerint sót és Vegetát teszünk. Amikor megfőtt, berántjuk.
10. Kocsonya
A megtisztított, jól megmosott körmöt, fülét, orrát, farkát, csülköt annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Amikor felforrt a habot szűrővel leszedjük, különben zavaros lesz. Teszünk bele 3-4 fej megtisztított vöröshagymát, 1-2 fej fokhagymát (ízlés szerint), sót, 1-2 babérlevelet, szemesoborsot és 1 szál lestyánt. Lassú tűznél 3-4 órát főzzük.
Ekkor levesszük a tűzről, kiszedjük a benne levőket. Egy kicsit hül és a léről leszedjük a zsírját. A húsokat kicsontozzuk (ha nem akarjuk, nem fontos) és szépen tányérokra rakjuk. A levét rászűrjük. Tehetünk bele félbevágott, keményre főtt tojást is. Amikor megdermed, pirospaprikával megszórjuk.
11. Bosnyák csupor (Bosanski lonac)
1-2 fej hagymát apró kockára vágjuk és egy kis olajjal együtt az edénybe (bográcsba) tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst (lehet csülök, oldalas, szárazabb húsok, stb.) és együtt dinszteljük. Néha kis vizet öntünk alá. Amikor félig megfött akkor megsózzuk, borsozzuk, vegetát szórunk rá. Hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott káposztát, zöldbabot, zöldpaprikát, karikára vágott sárgarépát, zöldséget, néhány gerezd fokhagymát, 1 babérlevelet és még egy kis sóval megszórjuk. Amikor a káposzta összeesett hozzáadjuk a nagy kockára összevágott krumplit, 1-2 paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával és vízzel felöntjük (mint a paprikást). Készre főzzük.
12. Rakott karfiol
A karfiolt sós vízben megfőzzük. Fél kiló darált húst, 1 fej reszelt vöröshagymával, 3 gerezd zúzott fokhagymával,2 apró kockákra vágott zöldpaprikával, 2 paradicsommal megdinszteljük. Ízlés szerint sót, borsot és vegetát adunk hozzá. Néha kis vizet öntünk alá, még meg nem puhul.
Egy jénai tálat margarinnal kikenünk, beletesszük a megsózott karfiolt, Rárakjuk a húsos masszát. 3 tojást felverünk megsózzuk és 1 tejfölt belekeverünk, majd a hús tetejére öntjük és lerniben megsütjük.
13. Muszaka
1 nagy fej hagymát lereszelünk és egy kis olajon megdinszteljük. Hozzáadunk fél kiló darált húst és tovább dinszteljük. Ízlés szerint sót, vegetát, borsot adunk hozzá. Kis vizet öntünk alá és puhára pároljuk.
2 kisebb tököt megtisztítunk és 1 cm vastag karikára vágunk. Megsózzuk, meglisztezzük és olajban megsütjük. Egy jénai tálat margarinnal kikenünk és rétegezve belerakjuk a hozzávalókat. Alulra egy sor tököt rakunk, majd darált hús kerül, amire karikára vágott paradicsomot és zöldpaprikát teszünk. Újból a tök, hús,... Legfelülre tököt teszünk.
2 dl tejfölt kikeverünk 2 tojással és a tetejére öntjük. Lerniben 15-20 percig megsütjük.
14. Egyszerű rakott karfiol
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megabáljuk. Kizsírozott tepsibe rakjuk és megsózzuk. 2 tejfölt és 2-3 tojást kikeverünk, megsózzuk, vegetázzuk és a karfiol tetejére öntjük. Lerniben szép pirosra sütjük.
15. Babpaprikás
Az apróra kockázott sertéshúst (lehet csontos is, köröm is) 2 fej apróra vágott vöröshagymával és kis vízzel feltesszük párolódni. Időnként kevergetjük, hogy ne süljön le és az elpárolgott vizet pótoljuk.
A babot előző este leáztatjuk, így elkerüljük, hogy felfúvódjunk tőle.
A félig megfőtt húst megszórjuk törött pirospaprikával, vegetával. sóval borssal, megkeverjük és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. beleteszünk 1-2 babérlevelet, szemes borsot,3-4 gerezd zúzott fokhagymát, 1-2 zöldpaprikát és egy paradicsomot. Főzzük fél órát lassú tűzön, majd beletesszük a vízből kiszedett babot. Ha szeretjük a krumplit, azt is tehetünk bele, nagyobb cikkekre vágva. A víz, amivel felöntjük ne legyen sok, csak éppen lepje el a benne lévőket, így lesz jó sűrű a paprikás leve.
16. Székelykáposzta kolbásszal
1 nagy fej hagymát kockára vágunk és kis olajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk 1 evőkanál pirospaprikával és ráteszünk 1 kiló gyalult savanyúkáposztát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fél órát főzzük, majd a tetejére rakjuk a felkarikázott kolbászt (legjobb a füstölt házikolbász). Újból fél órát főzzük, majd hozzáadunk 10 dkg megmosott rizst. Amikor megfőtt, 1 dl tejfölt keverünk bele.
17. Szójapörkölt
A szójakockákat (személyenként 7-8 dkg) hideg vegetás vízben leáztatjuk. 1 hagymát apróra összevágunk( mint a pörköltnek) kis olajon megdinszteljük. Tehetünk bele egy kanál ledarált ételízesítőt. A szójakockákról rövid áztatás után leöntjük a vizet és a hagymára öntjük. Pirospaprikával megszórjuk, sót, vegetát, borsot, 1 babérlevelet teszünk rá és egy zöldpaprikát. Annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Amikor megfőtt (max fél óra), akkor fél-1 dl tejfölben kikeverünk 2 evőkanál lisztet és ráöntjük. Felforr és kész.
18. Rakott tök
Megtisztítjuk a zöld (főző) tököt és lesózzuk. 4 dl tejfölt kikeverünk 5-6 tojással, sóval és kis borssal.
Egy tepsit vagy tűzállótálat kizsírozunk, tejföllel meglocsoljuk, egy sor tököt rakunk rá. Újból tejföl, tök, míg el nem fogy. Legfelül tejföl legyen.
180 fokos sütőben megsütjük.
19. Lucskos káposzta
A húst apró kockákra vágjuk és ugyanügy tesszük fel főni, mint a paprikást. Szintén úgy fűszerezzük. Amikor a hús félig megfőtt, rátesszük a laskára vágott káposztát. Tehetünk sokat bele, mert összeesik. Puhára főzzük. Tejföllel behabarjuk, megrottyantjuk és tálaljuk.
20. Rakott tészta
1 fej hagymát apróra vágunk és 1-2 kanál olajon megpároljuk. Apró kockákra vágott húst vagy darálthúst (kb. 20-30 dkg) megdinsztelünk. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. 2 evőkanál oregánót és 1 mokkáskanál őrölt tárkonyt adunk hozzá. Felöntjük 2-3 dl paradicsomlével (akkor kell bele egy kis cukor is) vagy ketchuppal és kb. fél liter vízzel. 2 dl tejfölt keverünk hozzá.
30 dkg gombát megpárolunk egy kis olajon addig míg elfő a leve, majd az előző paradicsomos-húsos masszához öntjük.
Fél kiló tésztát (kagyló,csiga,...), lehetőleg durum lisztből készültet (vagy ami nem fő szét) megfőzünk és összekeverjük az előzőekkel.
Tűzálló tálat kikenünk és beleöntjük a masszánkat. Tetejére sajtot reszelünk és 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt egy kicsit megpirul.
Aki gyorsabban szeretné elkészíteni, hús helyett tehet bele apróra vágott sonkát, szalámit, úgy is nagyon finom.
21. Rakott gomba görögösen
A gombát megtisztítjuk és karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk. A gombát sorba belerakjuk, megsózzuk. Zöldpaprikát apróra felkockázunk, abból is szórunk rá. Olajbogyót felkarikázzuk, szintén szórunk rá. Tejfölt, tojással, sóval, origánóvan vagy pizzafűszerrel kikeverjük és meglocsoljuk a lerakott dolgainkat. Újból gomba, só, olajbogyó, paprika, öntet. Addig rakosgatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére feta sajtot morzsolunk és úgy locsoljuk meg az öntettel.
180 fokoos sütőbe toljuk és megrotyogtatjuk.
Párolt rizst adhatunk mellé.
22. Rakott tök
Megtisztítunk egy főzőtököt, szeletekre vágjuk és lesózzuk. 3-4 zöldpaprikát kimagozunk és felszeleteljük. 3-4 paradicsomot szintén karikára vágunk.
10-20 dkg füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, és megpirítjuk.
Egy jénai tálat kikenünk és rétegekben rárakjuk a zöldségeket és megszórjuk szalonnával (esetleg felkockázott sonkával, szalámival). Addig rakjuk, még tart az alapanyagból. Tetejére tök keröljön!
2-3 dl tejfölt kikeverünk 1 tojással, kis sóval, oregánóval és 1 kanál liszttel. A tetejére öntjük. Rátesszük a jénai tál teteét, vagy alufóliával letakarjuk és sütőben megsütjük. Amikor kész, sajtot reszelhetünk rá.