A sós pogácsáknál azok az érdekes receptek, amik úgy kezdődnek, hogy végy egy diónyi zsírt (kicsi vagy nagy dió?), tejet mennyiségtől függően, sót ízlés szerint, lisztet, amennyit bevesz! :) Tehát jó sütést!
POGÁCSÁK ÉS SÓS SÜTEMÉNYEK
1. Pizzás pogácsa
2. Túrós pogácsa
3. Szezámmagos rudacskák
4. Arany pogácsa
5. Túrós finomság
6. Croasan
7. Magdi ángyom sósperece
8. Graham pogácsa
9. Ezermagos pogácsa
10. Tejfeles pogácsa
11. Sajtos rudacska
12. Hamis burek
13. Sós kocka
14. Gyors sós falatok
15. Tót palacsinta
16. Melinda pogácsája
17. Sós rudak
18. Tejfeles lepény
19. Gombás tekercs
20. Túrós gibanica (burek)
21. Pizzás burek
22. Sós kifli
23. Spenótos burek
24. Prója
25. Finom sós kifli
26. Krumlis tapsi
27. Házi kenyér (saját fejlesztés)
28. Házi fehér kenyér
29. Sós keksz
30. Sós háromszög
31. Szilveszteri pogácsa
32. Krumplis pizza
1. Pizzás pogácsa
3 dl tejben szétkeverünk 1 élesztőt. Hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, 1,5 kiskanál sót, 1 egész tojást és kb. 60 dkg lisztet. Összekeverjük a masszát és 2 részre osztjuk. Mind a kettőt külön-külön szétnyújtjuk és 12-12 darabra vágjuk.
2 muffinsütőt (12 lyukú) kizsírozunk és a tésztákat belerakjuk, hogy a sarkai kilógjonak.
Szalámit és sajtot kockára vágjuk. Minden tésztára 1 kiskanálnyi kecsapot teszünk, majd a szalámiból és a sajtból kis halmokat rakunk rá. A tetejükre oregánót szórunk és 1 kiskanálnyi tejfölt teszünk. A tészta 4 sarkát összefogjuk és összenyomjuk (kis batyuk lesznek). Tetejüket felvert tojással megkenjük, megsózzuk és szezám- vagy lenmaggal megszórjuk.
180 fokos sütőben sütjük, még a tetejük megpirul.
2. Túrós pogácsa
Fél kg túrót, 1 margarint, kb.fél kg lisztet és 2 kiskanál sót összegyúrunk. Hidegre (esetleg 1 éjszakára hűtőbe) tesszük, utánna 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe rakjuk, tetejüket kikevert tojással megkenjük, majd megsózzuk, szezámmal vagy lenmaggal meszórjuk.
200 fokos sütőben megsütjük.
3. Szezámmagos rudacsák
4 dl langyos vízben felfuttatunk 1 élesztőt, hozzáadunk 1 kávéskanál cukrot, 3 kávéskanál sót, 2 dl olajat, 10 dkg szezámmagot és kb. 80 dkg lisztet. Az egészből tésztét gyúrunk. 4 részre elosztjuk, kinyújtjuk és ceruzavastagságú csíkokat vágunk belőle, kb. 10 cm hosszúak legyenek. Kicsit megsodorva kikent tepsibe rakjuk. Tetejüket tojással megkenjük, megsózzuk és 200 fokos sütőben megsütjük. Vigyázni kell, mert nagyon hamar megsül!
4. Arany pogácsa
15 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 20 dkg lisztet, 1 sütőport, 1 kiskanál sót és 2 tojássárgáját tejjel vagy tejfellel összeállítani. Könnyen nyújtható tésztát készíteni. 4-szer meghajtogatjuk, hogy szép réteges legyen. Apróra szaggatjuk, tetejüket tojással megkenjük, megsózzuk, szezámmal vagy lenmaggal megszórjuk.
180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
5. Túrós finomság
Összekeverünk 1 kg túrót, 3 dl tejfelt, 20 dkg pirított szezámmagot és ízlés szerint sót. 1 nápolyit kitöltünk vele.
6. Croasan
70 dkg lisztet, 2 dl joghurtot, 2 dl tejet, 2 tojást, 1 élesztőt, 1 evőkanál sót és 1 evőkanál cukrot összegyúrunk.
8 cipóba szétosztjuk, majd minden cipót kerekre kinyújtunk , majd 1 margarint ráreszelünk, szétosztva 7 tésztára. Mint a tortát, egymásra rakjuk. Amilyen nagyra csak tudjuk, kinyújtjuk. Hosszú cikkekre felvágjuk, felsodorjuk. Zsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 2 órát kelesztjük. Akkor a tetejét tojással megkenjük, megsózzuk, szezámmal vagy lenmaggal megszórjuk.
7. Magdi ángyom sósperece
2 dl tejben, 2 evőkanál cukorral megfuttatunk 1 élesztőt. Hozzáadunk 1 margarint, 2 dl olajat, 2 tojást, 1 evőkanál sót és kb. 60 dkg lisztet. Pereceket formázunk belőle és zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét tojással megkenjük.
1 evőkanál sót, 2 evőkanál lisztet és 1,5 dl vizet összekeverünk. Amikor kisült a perecekre öntjük.
8. Graham pogácsa
2 dl tejet összekeverünk 3 tojás sárgájával, 1 kiskanál sóval, 1 sütőporral és kb. 50 dkg graham liszttel. Kinyújtjuk és a következő masszát kenjük rá:
50 dkg graham lisztet összekeverünk 1 dl tejfellel, 1 margarinnal és 1 kiskanál sóval.
Amikor megkentük, összegurítjuk, majd ujjnyi vastagra szétnyújtjuk és kockákra kivágjuk. Tetejüket megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk szezámmal, lenmaggal esetleg tisztított napraforgóval.
180 fokos sütőben sütjük.
9. Ezermagos pogácsa
Fél kiló lisztet, 1 margarint, 2 dl fehér bort, fél sütőport, 10 dkg szezámmagot, 10 dkg tisztított napraforgót, 10 dkg lenmagot, 1 kanál tejfelt és egy púpos kiskanál sót összegyúrunk. Fél cm vastagságúra kinyújtjuk és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük.
10. Tejfeles pogácsa
Fél kiló lisztet, 1 margarint, 2 dl tejfelt, fél élesztőt, 1 evőkanál sót és 1 evőkanál cukrot összegyúrunk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szétnyújtjuk, 20 percenként háromszor meghajtogatjuk és rudakra vágjuk. Kikent tepsibe rakjuk, a tetejüket tojással megkenjük és köménymaggal megszórjuk. 180 fokos sütőben sütjük.
11. Sajtos rudacska
35 dkg lisztet, 1 margarint, fél élesztőt, 1 evőkanál ecetet, 2 kiskanál sót, 1 nagy evőkanál tejfölt, 1 tojás sárgáját és 10 dkg sajtot összegyúrunk. 1 éjszakát hűtőben pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és rudacskákra vágjuk. Kikent tepsibe rakjuk, tetejüket tojással megkenjük és egy kis reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokos sütőben sütjük.
12. Hamis burek
1 csomag csigatésztát leáztatunk 1 liter langyos tejbe és néha megkeverjük. Amikor megpuhult, hozzáadunk 50 dkg túrót, 6 egész tojást és sót ízlés szerint.
Ha akarunk, tehetünk bele apróra vágott sonkát, szalámit, paprikát és pizzafűszert, így egy kicsit zamatosabb lesz.
Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szép pirosas lesz a teteje.
13. Sós kocka
6 dl vizet, 1 púpos evőkanál sót, 7 evőkanál olajat, 1 kg lisztet összegyúrunk és 15 percig állni hagyjuk. Ekkor ujjnyi vastagságúra szétnyújtjuk 1 margarint rákenünk és összehajtjuk. 15 percig állni hagyjuk, majd szétnyújtjuk és még 1 margarint rákenünk. Ismét állni hagyjuk 15 percig. Szétnyújtjuk és rákenünk fél kiló sós túrót. Összehajtjuk és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szétnyújtjuk és kockára vágjuk. Kikent tepsibe rakjuk. Tetejüket felvert tojással megkenjük, megsózzuk és szezám vagy lenmaggal megszórjuk. 200 fokos sütőben megsütjük.
14. Gyors sós falatok
2 tojást, fél csomag sütőport, 1 pohár joghurtot, 13 evőkanál lisztet és egy kis sót simára keverünk. Kávéskanállal forró olajba szaggatjuk és megsütjük.
15. Tót palacsinta
25 dlg lisztet 3 dl tejjel és 2 tojással simára keverünk. Megsózzuk és hozzáadunk 2 dl szódavizet. Egy kicsit pihentetjük és beledolgozunk 3-4 kanál olajat és 2-3 reszelt nyers krumplit. Kivajazott serpenyőben lepényt sütünk belőle. Amikor kisült megszórjuk reszelt sajttal és pirospaprikával. Főzelék vagy gomba mellé is finom.
16. Melinda pogácsája
35 dkg lisztet, 2 evőkanál ecetet, 8 evőkanál vizet, 1 margarint és 2 kiskanál sót összegyúrunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal.
17. Sós rudak
35 dkg lisztet, 10 dkg zsírt, 2 csapott kiskanál sót, fél sütőport, kb. 2 dl tejfellel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Kinyújtjuk és rudakat vágunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással és szezámmal, lenmaggal megszórjuk. Nagyon finom omlós!
18. Tejfeles lepény
40 dkg lisztet, 3 tojás sárgáját, 1 kiskanál sót, 1 sütőport, 15 dkg margarint és kb. 1 dl tejet összegyúrunk. Zsirozott tepsibe belenyomkodjuk.
5 dl tejfölt összekeverünk 1 kiskanál sóval, 20 dkg liszttel, 2 egész tojással és a 3 tojás fehérjével. A tésztára öntjük. Tetejére lehet szórni reszelt sajtot, de nem fontos. 180 fokos sütőben megsütjük.
19. Gombás tekercs
4 dl tejet, 1 dl vizet, 1,5 dl olajat, 2 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, 2 élesztőt és kb. 1 kg lisztet összekeverünk. 4 cipót csinálunk belőle.
Fél kg gombát, 4 fej reszelt hagymát megdinsztelünk 1 margarinon. Ízlés szerint adunk hozzá borsot, sót és majorannát.
A tésztát kinyújtjuk és a tölteléket rákenjük. Sajtot reszelünk rá és feltekerjük. Ujjnyi vastagra felszeleteljük és kikent tepsibe fektetjük a csigákat. Tetejüket tojással megkenjük. Megszórhatjuk szezámmal.
200 fokos sütőben megsütjük.
20. Túrós gibanica (burek)
25 dkg túrót, 2 dl tejfölt, 15 dkg zsírt, 6-8 egész tojást, ízlés szerint sót (kicsit sósabbnak kell éreznünk, mert a tészta fel fogja venni), 2 dl ásványvizet simára keverünk.
1 kg réteslap kell hozzá. Magas szélű tepsit kizsírozzuk és lerakunk bele 6-8 réteslapot. 6-8 lapot félreteszünk ez lesz a teteje. A többit pedig kettesével összegyűrjük (mint a ruhát), belemártjuk a túrós masszába és a tepsibe tesszük. Ugyanígy a többi lapot is szépen belemártjuk és a tepsibe sorakoztatjuk. Amikor elfogy a massza, akkor a félretett lapokat a tetejére tesszük, enyhén megnyomkodjuk. Kis olajjal és ásványvízzel meglocsoljuk. 180 fokos sütőben szép barnás-pirosra sütjük.
21. Pizzás burek
A tésztát ugyanúgy készítjük el, mint a túrós bureknál, csak mielőtt a fedőlapokat rátennénk, megszórjuk vékony csíkokra vágott szalámival, pizzafűszerrel és ketchupot locsolunk rá. Letakarjuk a lapokkal, megöntözzük kis olajjal, ásványvízzel és 180 fokon pirosra sütjük.
22. Sós kifli
3 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukorral és 1 élesztőt belemorzsolunk. 2 kávéskanál sót, 10 dkg margarint, 1 tojást és kb. 60 dkg lisztet adunk hozzá. Jól kidolgozzuk és kinyújtjuk. Háromszögekre vágjuk és a szélesebb felétől kezdve befelé sodorjuk. Kikent tepsibe rakjuk és megkelesztjük. Tetejüket felvert tojással megkenjük, megsózzuk és lenmaggal megszórjuk. 180 fokos sütőben megsütjük.
23. Spenótos burek
A művelet ugyanaz, mint a túrós bureknál, csak más masszába mártogatjuk a tésztát.
Spenótos massza: A spenótot forrásban lévő vízben megabáljuk, majd kiszedjük és apróra vágjuk vagy daráljuk.
Fél kiló spenótot összekeverünk 2 tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összezúzott fokhagymát adhatunk hozzá. Beleöntünk fél deci olajat és 2-3 dl ásványvizet. Összekeverjük és ebbe a masszába mártogatjuk a tésztát.
24. Prója
Hozzávalók: 10 evőkanál kukoricaliszt, 10 evőkanál fehérliszt, 1 sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 kiskanál só, fél liter joghurt, 1 dl olaj, 2 dl tejföl és 3 tojás. Ezt mind összekeverjük. Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük. Felkockázott szalámit, sajtot, olívabogyót, túrót adhatunk hozzá (belekeverjük vagy a tetejére szórjuk).
200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
25. Finom sós kifli
5 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk 1 élesztőt, 2 evőkanál cukrot, 2 kávéskanál sót, 1 tojást, 10 dkg margarint, 10 dkg kukoricalisztet, 10 dkg teljes kiőrlésű buzalisztet és kb. 70-80 dkg lisztet (ezt kis adagokban adjuk hozzá, nehogy túl kemény legyen).
Összegyúrjuk és 4 gombócot csinálunk belőle. Vékonyra kinyújtjuk, tejföllel megkenjük és kicsit megsózzuk. Egy korongból 12-16 háromszöget vágunk és kiflinek feltekerjük.
Olajozott tepsibe rakjuk. Kis kelesztés után a tetejüket tojással megkenjük, megsózzuk és kömény vagy szezámmaggal megszórjuk.
180 fokos sütőben zsemleszínűre sütjük.
26. Krumlis tapsi
30 dkg krumplit megtisztítunk és sós vízben megfőzzük. Leöntjük a levét, 1 dl tejfölt és ízlés szerint sót, borsot adunk hozzá. Összetörjük, mint a krumplipürét, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy összegyúrva ne ragadjon, de puha maradjon. :)
Gombócokat formázunk belőle, kezünkkel szátlapítjuk (sütéskor, nem hamarabb!) és forró olajban mindkét felét pirosra sütjük. Finom sósan is, de lehet lekvárral is fogyasztani.
27. Házi kenyér
4 dl vízben elkeverünk 0,3-0,5 dkg élesztőt. Beleteszünk 1,5 kávéskanál sót, 2 marék teljes kiőrlésű rozslisztet, 2 marék buzakorpát, fél dl olajat és annyi kenyérlisztet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk és letakarva legalább 3-4 órát kelesztjük. Kikent hosszúkás sütőformába tesszük és 180 fokon sütjük. Sütés előtt vízzel megkenjük (mosdatjuk), megszórhatjuk szezámmaggal is. Sütés után kivesszük a sütőformából szintén megkenjük vízzel és deszkára téve, ruhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Aki szereti, rozsliszt helyett tehet kukoricalisztet is, úgyis nagyon finom!
28. Házi fehér kenyér
4 dl vízhez 2,5-3 dkg élesztőt adunk. 1,5 kávéskanál sóval, kis olajjal elkeverjük. 70-80 dkg kenyérlisztet adunk hozzá. Jól kidolgozzuk. Legjobb, ha kel 6-8 órát. Én este bedagasztom és reggel kisütöm. :) Olajozott hosszúkás sütőformába tesszük, vízzel megkenjük, szezámmal, lenmaggal megszórjuk és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt kisütjük (sütőtől függ, hogy mikor kap szép színt!). Kifordítjuk a formából és vízzel megkenjük. Ruhával letakarva hagyjuk kihűlni.
29. Sós keksz
70 dkg lisztet, 3 dl olajat, 2,5 dl sört, fél sütőport, 3 kávéskanál sót, 10 dkg szezámmagot és 1 dkg köménymagot összegyúrunk. Ízlés szerint adhatunk hozzá csiliport, lenmagot, borsot, oregánót, stb.
Gombócokat formázunk belőle és kekszsütőben, vagy ostyasütőben megsütjük. Nagyon finom és sokáig eláll.
30. Sós háromszög
5 dl tejben elkeverünk 1 élesztőt, 1 evőkanál cukrot és 1 evőkanál sót. Hozzáadunk 2 dl olajat és 80 dkg lisztet. Összedolgozzuk és kinyújtjuk.
4 dl tejfölt, 2 gerezd fokhagymát és kevés sót összekeverünk. A kinyújtott tésztára kenjük. Megszórjuk apróra vágott sonkával, kolbásszal. Kukoricát és olajbogyót is tehetünk rá, majd az egészre sajtot reszelünk. Megszórjuk oregánóval és meglocsolhatjuk egy kis ketchuppal. Feltekerjük, mint a bejglit. Feldaraboljuk (háromszüg alakúra), kikent tepsibe tesszük.
Tetejét megkenjük tejföl és tojás keverékével, megszórjuk sóval és lenmaggal, szezámmaggal. 180 fokos sütőben sütjük.
31. Szilveszteri pogácsa
Fél liter langyos savó (vagy tej), 1 élesztő, 1 tojás, fél kg érett túró (vagy egyszerű túró), 2 kávéskanál só, 10 dkg zsír, annyi liszt, hogy jól gyúrható legyen (kb. 1-1,2 kg).
Összegyúrjuk és kiszaggatjuk. Tepsibe sütőpapírt teszünk és 180 fokon megsütjük.
Én malacokat akartam csinálni, ezért a fejét nagy pogácsaszaggatóval, orrát kis szaggatóval, fülét pedig késsel formáztam. A nagyot tojással lekentem, arra raktam az orrát, fülét, majd ismét lekentem tojással. Orrlyukat lisztezett fogvájóval szúrtam ki, szeme lenmag. :)
32. Krumplis pizza
4 db nyers krumplit lereszelünk. Hozzáadunk 3 tojást, 2 dl tejölt, 2 kanál lisztet, ízlés szerint sót, borsot.
Kizsírozott, lisztezett tepsiben 200 fokon sütjük, kb. 20 percig.
Amikor megsült, kivesszük, sonkát, sajtot rakuk rá, feltekerjük és még 5 percig sütjük.