Egyszerű receptek kezdő háziasszonyoknak

Süssünk - főzzünk együtt, egyszerűen!

SÜLTEK

 

1. Borzas hús

2. Kirántott túró

3. Borsos tokány

4. Húsos pite

5. Májfasírt

6. Kirántott palacsinta

7. Zöldséges rakott hús

8. Sajtos hús

9. Sztroganov filé

10. Csevap

11. Pljeskavica

12. Sajtkrokett

13.Fokhagymás rántott csirkemellfilé

14. Halkonzerv 

15. Töltött rántott szelet

16. Töltött csirke

17. Resztelt máj

18. Citromos afrikai harcsa

19. Párolt borjúszelet

20. Kirántott szójaszelet

21. Tejfölös-sajtos párizsi

22. Rántott fasírt

23. Tejbensült

24. Diétás rántott csirke

25. Bundás krumpli

26. Zöldbabfasírt

27. Ízes sülthús

1. Borzas hús NevetésNevetés

Készülhet vékonyra szeletelt csirkemellből vagy kirántani való sertéscombból. A húst megsózzuk és kiverjük (kloffoljuk).

3 tojást, 4 kanál lisztet, 4 gerezd fokhagymát, 3-4 lereszelt krumplit, sót, borsot és vegetát összekeverjük.

A hússzeleteket lisztbe, majd a krumplis masszába mártjuk és forró olajban közepes lángon kisütjük. Amikor megsült a tetejükre tejfölt teszünk és reszelt sajtot szórunk.

 

2. Kirántott túró

Összekeverünk fél kiló túrót, 2 tojást, apróra vágott zöldségzöldjét, 8 dkg margarint, 10 dkg lisztet, 1 kis fej reszelt vöröshagymát, ízlés szerint sót és vegetát.

Egy kanálnyi masszát veszünk és tojásban, majd prézliben megforgatjuk és forró olajban (zsírban) kisütjük.

 

3. Borsos tokány Nevetés

15 dkg füstölt szalonnát vékony csíkokra vágunk és kisütjük, majd hozzáadunk egy nagyobb fej vöröshagymát, amit előzőleg apróra vágtunk és megfonnyasztjuk. 60 dkg sovány marhahúst csíkokra vágunk és a hagymára tesszük. Állandó kevergetés mellett átsütjük. Kevés vízzel felengedjük, megborsozzuk, sózzuk, vegetázzuk. Hozzáadunk 1 héjától megtisztított paradicsomot (vagy paradicsomlét), 1 zöldpaprikát és 1 dl fehérbort. Puhára pároljuk. Leve rövid, sűrű és barna színű lesz.

Párolt rizst vagy krumplipürét adhatunk mellé.

 

4. Húsos pite Nevetés

Fél kiló darálthúst és 2 fej reszelt vöröshagymát kis olajban megdinsztelünk. Sót, borsot és vegetát ízlés szerint teszünk bele. Amikor kihült hozzáadunk 2 dl joghurtot, 4 tojás sárgáját, 1 sütőport, 10 kanál lisztet és a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét.

Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és 200 fokos sütőben kisütjük.

 

5 Májfasírt Nevetés

Ledarálunk fél kiló húst és fél kiló májat. Hozzáadunk 2 tojást, 1 zsemle nagyságú tejbe áztatott kenyeret, 2 dkg sót, borsot, pirospaprikát, majorannát ízlés szerint és lehet csipetnyi rozmaringot is.

Összegyúrjuk, fasírtot formázunk belőle és közepesen forró zsírban kisütjük (többször forgatjuk).

 

6. Kirántott palacsinta Nevetés

Kisütünk 10 darab palacsintát cukor nélkül.

Fél kiló darált húst pici olajon, kis víz hozzáadásával puhára pároljuk. Közben hozzáadunk 2 apróra vágott zöldpaprikát, 2 darab felkockázott savanyú uborkát, ízlés szeint sót és borsot. Amikor puhára párolódott, levesszük a tűzről és hozzáadunk 2 dl tejfölt vagy majonézt. Összekeverjük és kitöltjük vele a 10 palacsintát (kockára hajtjuk) és mint a húst, kirántjuk (lisztbe, tojásba, prézlibe mártjuk).

kirantott_palacsinta.jpg

 

7. Zöldséges rakott hús Nevetés

Kirántani való vékony szelet húsokat kiklopfolunk (lehet fiatal csirkecomb is) és megsózzuk. Egy jénai tálat (akár tepsit is lehet) kikenünk. Egy sor karikákra vágott vöröshagymát rakunk alulra, erre kerül egy sor hús. Utánna kockára vágott vegyes zöldség következik (sárgarépa, zöldség, tök, karalábé, stb.). Erre ismét húst teszünk, a tetejére pedig karikákra vágott vöröshagymát. Kifőzött paradicsomlével meglocsoljuk (aki nem szereti, lehet vízzel is) és sütőben puhára pároljuk. Amikor kész, tejföllel leöntjük és még egy kicsit visszatoljuk a sötőbe, hogy elolvadjon.

 

8. Sajtos hús Nevetés

Egy magasabb szélű tepsit jó vastagon margarinnal kikenünk. Reszelt sajttal beszórjuk az alját. A vékony szelet húsokat kiklopfoljuk, megsózzuk, lisztbe, tojásba megforgatjuk és a sajtra rakjuk. Újra sajtot teszünk, majd húst, mindaddig, míg el nem fogy a hús. Tetejére sajt kerül. 

2 tojást 2 tejföllel kikeverünk és ráöntjük.  Fóliával letakarjuk és sütjük. Hidegen is tálalhatjuk úgy könnyebb szeletelni.

 

9. Sztroganov filé Nevetés

50 dkg marhahúst vékony csíkokra vágunk. 50 dkg gombát megmosunk és kettévágjuk. 2 fej vöröshagymát vékony karikákra vágjuk. 20 dkg csemegeuborkát szintén vékony csíkokra vágjuk. 

3 evőkanál margarint felforrósítunk és a húst megpirítjuk, majd egy kis vízzel felöntve puhára pároljuk. Sót és borsot ízlés szerint adunk hozzá.

A hagymát üvegesre pároljuk hozzáadjuk a gombát, amikor elfőtte a levét akkor 1 evőkanál lisztet. 2,5 dl marhahúslevessel (lehet leveskockából is) felöntjük és 4 evőkanál uborkalevet adunk hozzá. 1 csokor petrezselymet felaprítunk és beleszórjuk. Hozzáadjuk a húst, a savanyúuborkát, 2 dl tejfölt és 1 evőkanál mustárt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Rizzsel vagy kifőtt tésztával tálaljuk.

 

10. Csevap Nevetés

1 kg darált marhahúshoz 3 kiskanál sót , 1 kiskanál borsot és fél kiskanál szódabikarbónát adunk. Ásványvízzel dagasztjuk be. Csevapokat formázunk belőle és 200 fokos sütőben vagy pedig grillrácson megsütjük.

 

11. Pljeskavica Nevetés

A húst ugyanúgy készítjük el, mint a csevapnál, csak hozzáadunk még 1 nagy fej reszelt vöröshagymát és 1 apróra vágott zöldpaprikát. Húspogácsákat formázunk belőle és megsütjük.

csevap.jpg

 

12. SajtkroketNevetés

30 dkg sajtot apróra lereszelünk, majd hozzáadunk 3 kikevert tojást, 3 kanál kukoricadarát, 4 kanál prézlit, 2 kanál rostélyos fűszert, 2 gerezd szétnyomkodott fokhagymát és 1 szétmorzsolt élesztőt. Jól összekeverjük. Hosszúkás alakúra megformázzuk. Tojásba és prézlibe megmártjuk (ha akarjuk mindegyikbe fokpiszkálót szúrunk, ha vendégeknek kínáljuk) és forró olajban kisütjük. Mustárral és vékonyra szelt hagymával tálaljuk.

 

13. Fokhagymás rántott csirkemellfilé Nevetés

Egy nagyobb csirkemellet felszeletelünk, megsózzuk és kiklopfoljuk. Egy tálba teszünk 1 liter tejet, 1 fej szétnyomkodott fokhagymát. Egyesével belerakjuk a hússzeleteket. Letakarjuk fóliával és 2 órára hűtőbe tesszük. Addig a hús átveszi a fokhagymás ízt és megpuhul a tejtől. Ezután a megszokott módon panírozzuk: lisztbe, tojásba, prézlibe mártjuk. Forró olajban kisütjük.

 

14. Halkonzerv Nevetés

Apró tiszai halat, ha kicsit nagyobbak (tenyérnyi), akkor beirdaljuk és feldaraboljuk, majd besózzuk és tepsibe tesszük. Fele olaj, fele víz keverékével leöntjük, hogy ellepje. Babérlevelet, szemesborsot és borókabogyót szórunk közé. Lerniben 4-5 óra hosszát 100 fokon sütjük. A szálkák úgy megsülnek, hogy szinte észrevehetetlenek lesznek (ezért jobb, minél apróbbak a halak). Ha többet készítünk hűtőben, esetleg mélyhűtőben tároljuk, mert romlandó.

 

15. Töltött rántott szelet Nevetés

Vékonyra szeletelt csirkemellet vagy sertéscombot megsózunk és kiklopfoljuk. Mindegyikbe egy szelet sonkát és egy szelet sajtot teszünk. Összegöngyöljük vagy legalább kettőbe hajtjuk. Lisztbe, tojásba és prézlibe mártjuk, majd olajban kisütjük.

 

16. Töltött csirke NevetésNevetés

Egy közepes méretű csirkét besózunk. 1 csirkemellet és 1 csirkemájat húsdarálón ledarálunk. 1 zsemle nagyságú kenyeret tejben leáztatunk. 1 fej apróra vágott vöröshagymát egy evőkanálnyi zsíron üvegesre párolunk. Ezt mind összekeverjük és adunk hozzá még 2 tojást, apróra vágott zöldség zöldjét és ízlés szerint sót, borsot és vegetát.

A csirke bőrét a combjánál, mellénél fellazítjuk és beletöltjük a tölteléket. A nyakát is kitöltjük, a maradék tölteléket pedig a hasüregbe töltjük. Alul, felül hústűvel bezárjuk, hogy ne jöjjön ki a töltelék.

Jénai tálba, vagy tepsibe tesszük, amit alufóliával letakarunk és 200 fokos sütőbe tesszük. 15 perc után a hőmérsékletet mérsékeljük 160-180 fokra és szép puhára, pirosra megsütjük. 

 

17. Resztelt máj Nevetés

A sertés májat vékony csíkokra vágjuk. A hagymát apróra felkockázzuk és olajon kicsit megdinszteljük, majd hozzáadjuk a májat is. Megborsozzuk és kis vizet öntünk alá. Kevergetjük, hogy le ne süljön. Amikor már majdnem kész, akkor sózzuk meg.

Aki szereti csirkemájjal is készítheti.

Krumpli püre illik hozzá, mert a szaftot rá lehet locsolni. :)

 

18. Citromos afrikai harcsa Nevetés

Ez nagyon egyszerű sült. A harcsaszeleteket besózzuk, kikent tepsibe tesszük. Megszórjuk egy kis kakukkfűvel és citromkarikákat rakunk rá. Alufóliával letakarjuk és 200 fokon sütjük 20-30 percig.

 

19. Párolt borjúszelet Nevetés

A borjúhúst ujjnyi szeletekre vágjuk. Megkenjük mustárral, olajjal és tálba rakva, fóliával lertakarva 2 napig hűtőbe tesszük.

Két nap után kivesszük, sózzuk és forró olajban hirtelen megsütjük. Kuktába rakjuk (ha nincs, akkor lábasban, lefedve, mindig egy kis vizet aláöntve) és 2 dl vízzel puhára pároljuk.

1 fej apróra vágott vöröshagymát kis olajon üvegesre párolunk, majd hozzáadunk 1 kockára vágott zöldpaprikát és megsózzuk egy kicsit. Amikor megpárolódott, akkor összeturmixoljuk vagy átpasszírozzuk.

2 dl tejfölt, 2 kanál rostélyos fűszert, 2 kanál mustárt összekeverünk és az előző hagymás masszához adjuk. A húst a szósszal rétegezve jénai tálba rakjuk és 180 fokos sütőben 15 percig, lefedve sütjük.

 

20. Kirántott szójaszelet Nevetés

A szárított szójaszeletet vegetás vízben áztatjuk 2-3 órát. Időnként megkeverjük, hogy a víz mindig ellepje.

Amikor puha, akkor kicsit kinyomkodjuk, sózzuk, megszórjuk rostélyos fűszerrel. Lisztbe, tojásba és prézlibe (zsemlemorzsa) mártjuk és bő forró olajban kisütjük.

 

21. Tejfölös-sajtos párizsi Nevetés

1 csirkemellet felszeletelünk, megsózzuk és kiklopfoljuk. Lisztbe, tojásba és újból lisztbe mártjuk. Közepesen forró olajban megsütjük.

Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat magába szívja. Tálcára rakjuk. Mindnek a tetejére egy kanál tejfölt kenünk és sajtot reszelünk rá. :)

 

22. Rántott fasírt Nevetés

1 kg darált húst összekeverünk 3 kiskanál sóval, borssal, rostélyos fűszerrel és 4 tojással.

Öt lapos nápolyit (ostya) használunk. Lerakjuk az első lapot, megkenjük tejföllel, zöldpaprikát vagdalunk rá és a darálthús negyedét rákenjük. Rátesszük a másik lapot, szintén tejföl, paprika, hús és a többi lapot is sorban. Az utolsó amikor rákerül, picit lenyomtatjuk, majd félig megfagyasztjuk. Ekkor kockára vágjuk. Lisztbe, tojásba, prézlibe mártjuk és közepesen forró olajban minden oldalát szépen megsütjük. 

 

23. Tejbensült Nevetés

A húst (lehet csirke vagy sertéshús) besózzuk, ételízesítővel megszórjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tehetünk mellé nagyobbra vágott krumplit,  egészes hagymát. Annyi tejjel öntjük le, hogy ellepje.

200 fokos sütőbe tesszük. Néha a hüst megfordítjuk. Mire a tej elfő, addigra a hús is puhára sül.

 

24. Diétás rántott csirke Nevetés

A csirkehús darabokat megsózzuk és a szokásos módon panírozzuk (liszt, tojás, prézli). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és belefektetjük a panírozott húsokat. 180 fokra felmelegített sütőbe tesszük, amit 10 perc múlva 160 fokra csökkentünk. Időnként megfordítjuk a húsokat. Amikor szép pirossak, kivesszük a sütőből (ez max 1 óra, de lehet kevesebb is, ha kisebb darab húsokról van szó).

 

25. Bundás krumpli Nevetés

A krumplit megtisztítjuk és vékony karikákra felszeleteljük. Megsózzuk, majd panírozzuk (megforgatjuk lisztbe, tojásba, prézlibe).

Forró olajban pirosra sütjük. Majonézzal leöntve, de köretként is finom.

26. Zöldbabfasírt Nevetés

Fél kiló zöldbabot megtisztítunk és fél cm-s darabokra vágjuk. Kevés sós vízben puhára főzzük. Amikor kész, hozzáadunk 2 tojást, 15 dkg lisztet, 2 gerezd zúzott fokhagymát, csipetnyi őrölt köményt, 2 csipet borsot, 1 kávéskanál sót, 1 kávéskanál pirospaprikát és fél sütőport. Összekeverjük, gombócokat formálunk belőle (esetleg kanállal szaggatjuk a forró olajba) és megsütjük.

 

27. Ízes csirkemell Nevetés

A csirkemellet felszeleteljük, megsózzuk és kiklopfoljuk. 

3 dl joghurtot, 8 kanál lisztet, 2 tojást, 3-4 gerezd fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot összekeverünk.

A csirkemellet megforgatjuk lisztben majd pedig a joghurtos masszában. Forró olajban kisütjük.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 55
Heti: 170
Havi: 1 221
Össz.: 1 393 200

Látogatottság növelés
Oldal: Sültek
Egyszerű receptek kezdő háziasszonyoknak - © 2008 - 2024 - konyha-kezdoknek.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »