GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNYEK
1. Morzsás szilvás
2. Egyszerű almás
3. Jaffa szelet
4. Almás pite
5. Gyümölcsös pite
6. Meggyes pite
7. Meggyes női szeszély
8. Olcsó almás
9. Boszorkány
10. Epres Charlotte
1. Morzsás szilvás
1 margarint, 25 dkg cukrot, 2 tojást, csipet sót, 1 citrom levét, 40-50 dkg lisztet, 1 sütőport és 4 evőkanál tejet összekeverünk. Kikent tepsibe belenyomkodjuk.
1-2 kg szilvát (lehet fagyasztott vagy kompót is) a tetejére rakosgatunk, cukorral és cimettel megszórjuk.
20 dkg lisztet, 15 dkg cukrot, 15 dkg margarint és 2 vanilincukrot összemorzsolunk, majd a tetejére szórjuk.
180 fokos sütőben kb.40-45 percig sütjük.
2. Egyszerű almás
4 tojást, 4 reszelt almát, 4 csésze cukrot, 4 csésze olajat, 16 kanál lisztet, 10 dkg diót, 1 vaníliás cukrot, 10 dkg mazsolát, 1 sütőport és késhegynyi szódabikarbónát összekeverünk. Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben kisütjük. Tetejére csokimázat tehetünk vagy porcukorral leszórjuk.
3. Jaffa szelet
4 tojást, 24 kanál cukrot, 24 kanál lisztet, 24 kanál tejet, 1 sütőport és 6 kanál olajat jól kikeverünk. Zsírozott-lisztezett tepsiben kisütjük.
2 és fél dl vízben megfőzünk 20 dkg cukrot és belekeverünk 3 kanál baracklekvárt.
A tészta széleit levájuk és a kihűlt krémbe belemorzsáljuk és belereszelünk egy megfagyasztott narancsot. Ezt a krémet a tésztára kenjük és csokimázzal bevonjuk.
4. Almás pite
3 csésze reszelt almát összekeverünk 1 és fél csésze cukorral és 2 kávéskanál szódabikarbónával. 1 órát pihentetjük. Azután hozzáadunk 3 csésze lisztet, fél zacskó cimetet és 1,5 dl olajat.
Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben kisütjük.
Tetejére csokimáz kerül.
A csésze, amivel mérünk 2-2,5 dl -es.
Ha nem akarunk csokimázat tenni rá, akkor a tésztájába tehetünk 5 dkg kakaót, akkor is finom.
5. Gyümölcsös pite
5 tojás fehérjét habanak felverünk 25 dkg cukorral. Hozzáadunk 1 dl tejfölt, 10 dkg margarint, (ha almás, szilvás, akkor fahéjat is)1 sütőport, 30 dkg lisztet és az 5 tojás sárgáját.
Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és gyümölcsöt szórunk rá, jó bőven. Lehet a földiepertől kezdve az apróra vagdalt almáig mindent rakni rá.
180 fokos sütőben kisütjük. Tetejét leönthetjük csokimázzal, tejszínt is tehetünk rá, de magában is finom.
6. Meggyes pite
3 csésze olaj, 3 csésze tej, 5 csésze cukor, 9 csésze liszt, 3 egész tojás, 2 sütőpor, 2 vaníliáscukor. Simára keverjük. Zsirozott-lisztezett tepsibe öntjük, tetejére fejtett meggyet szórunk (amennyit akarunk).
180 fokos sütőben megsütjük. Amikor kihűlt, tetejére porcukrot szórhatunk.
Megjegyzés: a csésze lehet 1 vagy 2 dl-s is, attól függ, hogy mennyit akarunk készíteni, lényeg, hogy a tepsibe, amikor beleöntjük, csak háromnegyedig legyen a masszával.
7. Meggyes női szeszély
6 tojás sárgáját, 20 dkg margarinnal, 20 dkg cukorral, 1 sütőporral, 1 teci tejjel, összekeverjük. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy sűrű, de még keverhető massza legyen.
4 tojás fehérjét 20 dkg cukorral és 1 kanál ecettel kemény habbá verjük.
Zsírozott-lisztezett tepsibe tesszük a tésztát és180 fokos sütőben félig megsütjük, majd rátesszük a habot és készre sütjük.
8. Olcsó almás
5 dl lisztet, 5 dl cukrot, 5 dl grízt és egy csipet sót összekeverünk. (nem kell bele semmi folyadék!)
Egy tepsit kizsírozunk és a poros keveréknek a felét beleszórjuk és egyenletesre elsimítjuk. 2-3 kg almát lereszelünk és a levével együtt rátesszük a lisztes keverékre. Elsimítjuk, megszórjuk egy kis őrölt fahéjjal, majd rászórjuk a maradék "tészta" keveréket. Ezt is elsimítjuk. 1 margarint felolvasztunk és a tetejére locsoljuk.
180 fokon addig sütjük, míg szép karamell színű lesz a teteje.
9. Boszorkány
1 liter tejben 3 kanál cukorral, 1 vaníliás cukorral megfőzünk kb. fél kg rizst. (tejberizs)
30 dkg földiepret 20 dkg cukorral megfőzünk. Amikor kissé megpuhult, 1 tojásfehérjével összeturmixoljuk.
A tejberizst poharakba rakjuk és eperöntettel tálaljuk. :)
10. Epres Charlotte
6 tojásból piskótát sütünk. Amikor kisült, törölgetőre fordítjuk és feltekerjük.
60 dkg túrót kikeverünk 10 dkg porcukorral,majd hozzáadunk 2 zselatint és 4 dl habbá vert tejszínt. Összedarabolt epret keverünk bele.
A piskótát kikenjük baracklekvárral. Ujjnyi vastagra felszeleteljük.
Egy tálat kibélelünk fóliával. A piskótatekercs szeletekkel teljesen kirakjuk. Beleöntjük a túrós krémet. A maradék piskótákkal kirakjuk a tetejét.
Néhány órára hűtőbe tesszük. Tálcára fordítjuk. Levesszük róla a fóliát és szeletelhetjük.