Egyszerű receptek kezdő háziasszonyoknak

Süssünk - főzzünk együtt, egyszerűen!

 

 

EGYSZERŰ SÜTEMÉNYEK

 

 

 

 

1. Kuglóf

 2. Gurábli 

 3. Hamis mézesszív

 4. Rácsos keksz

 5. Rumos pogácsa

 6. Pozsonyi kifli

  7. Olajos pite 

 8. Rózsa kalács

 9. Különleges rétes

 10. Tökös gibanica (gibenyica)

 11. Mézeskalács

12 Palacsinta

13. Rotyogtatott palacsinta

14. Rotyogtatott palacsinta 2.

15. Almás palacsinta

16. Almás palacsinta 2.

17. Fánk

18. Lángos

19. Mézeskalács II.

20. Jeges kifli

21. Krémes

22. Tökös görhe

 

 

1. Kuglóf Nevetés

 1,5 dl tejet 10 dkg cukorral és 1 élesztővel megfuttatunk. Hozzáadunk 35 dkg lisztet, 4 tojás sárgáját, 12 dkg margarint és 1 citrom reszelt héját. Összekeverni, majd fél óra múlva újragyúrni. Egyik felébe 2 evőkanál kakaót keverünk. A két színű tésztát összefonva, vagy pedig egymásra illesztve a kuglófsütőbe tesszük. 2 órát  kelesztjük. 

 180 fokos sütőben kb.50-55 percig sütjük. Azért figyeljünk rá, nehogy megégjen!

 

 2._kuglof.jpg

 

2. Gurábli Nevetés

 20 dkg zsírt, 25 dkg cukrot, 3 tojást, kb.70 dkg lisztet és fél kiskanál szódabikarbónát összegyúrunk. Fél centis vastagságúra kinyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk és 200 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

 

gurabli_1.jpg

 

 3. Hamis mézesszív Nevetés

 4 dl lisztet, 4 dl cukrot, 4 dl tejet, 1 kiskanál szódabikarbónát és 1 csomag cimetet jól kikeverünk. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.

 180 fokos sütőben kisütjük. Amikor kihült, kettőbe vágjuk és szilvalekvárral kikenjük. Tetejére csokimáz kerül.

 

4. Rácsos keksz Nevetés

 2 egész tojást, 2 tojás sárgáját, 25 dkg cukrot, 1 margarint (vagy 25 dkg zsírt), 1 kg lisztet, 2 vaníliás cukrot, 1 kiskanál szódabikarbónát és 1 citrom reszelt héját összegyúrjuk és egy kis tejet adunk hozzá, hogy formálható legyen. Gombócokat formáluk belőle és kekszsütőben kisütjük.

 5. Rumos pogácsa Nevetés

 1 tojást, 25 dkg cukrot, 1 sütőport, 2 dl tejet, 25 dkg lisztet, 6 dkg zsírt és 2 evőkanál kakaót összekeverünk. Zsírozott-lisztezett tepsiben 180 fokon kisütjük. Amikor kihül, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

 A töltelékhez 2 dl tejben megforralunk 20 dkg cukrot. Levesszük a tűzről, beleteszünk 10 dkg darált diót, kevés rumot és a hulladék tésztaszéleket. Jól összekeverjük. Két pogácsát összeragasztunk a krémmel, tetejükre csokimázt tehetünk.

 6. Pozsonyi kifli Nevetés

 Fél kiló lisztet összedörzsölünk 25 dkg zsírral. 2 dl langyos tejbe belekeverünk fél élesztőt, 15 dkg cukrot, pici sót és 1 tojást. A lisztes masszához adjuk. Jól kidolgozzuk és 5 gombócra osztjuk. A gombócot kerekre kinyújtjuk és 12-16 részre (háromszögre) vágjuk. Mindegyikbe pici lekvárt teszünk és feltekerjük. Amikor kisült porcukorba megforgatjuk.

  7. Olajos pite Nevetés

 4 tojásfehérjét 40 dkg cukorral (amit kis adagokban rakunk bele) habosra felverjük. Hozzáadunk 1 vanilin cukrot, 2 dl olajat, 2 dl tejet, 1 sütőport, a 4 tojás sárgáját és fél kg lisztet.

 Zsírozott-lisztezett tepsiben sütjük 180 fokos sütőben.

 Amikor kisült és kihült porcukorral beszórhatjuk, de csokimázat is tehetünk rá. 

 8. Rózsa kalács Nevetés

 2 tojássárgáját, 1 élesztőt, 6 kanál cukrot, csipet sót és fél liter tejet  ősszekeverünk, kb. 1 kg lisztet adunk hozzá. Ősszeállítjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk. 

 1 margarint kikeverünk 25 dkg cukorral. Rákenjük a kinyújtott tésztára. Két vége felől feltekerjük (tehát két rudat kapunk). Középen szétvágjuk. Ujjnyi vastag csigákat vágunk és kikent tepsibe rakjuk. 180 fokon megsütjük. Amikor kiveszük a lerniből meglocsoljuk 3 dl tej és 3 vaníliás cukor keverékével.

 9. Különleges rétes Nevetés

 2 dl cukrot, 4 dl tejfölt, 1 dl grízt és 2 tojást összekeverni.

 3 réteslapot egymásra tenni és vékonyan lekenni a tejfölös masszával. Rátesszük a tölteléket (meggy, dió, tök, mák, túró, alma stb.), megszórjuk cukorral, ha szükséges fahéjjal és feltekerjük. Egy tepsit kiolajozuk és a feltekert rudakat egymás mellé helyezzük. Ha marad a tejfölös masszából, a tetejét is lekenhetjük vele. Nagyon finom! :)

 180 fokos sütőben megsütjük.

 10. Tökös gibanica (gibenyica) Nevetés

 Tészta: 40 dkg liszt, 20 dkg zsír vagy margarin, 1 csapott kiskanál só, 1,5 dl langyos víz. Ezt összegyúrjuk és 2 gombócot csinálunk belöle. Az elsőt tepsi nagyságúra kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. 

 Megszórjuk vékonyan prézlivel és rátesszük a reszelt (sárga) tököt, kb 1 kg-t. Megszórjuk cukorral és fahéjjal (cimet). Rátesszük a másik lapot, egy kicsit rányomkodjuk és villával megszurkáljuk.

 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 11. Mézeskalács Nevetés

 25 dkg margarint, 25 dkg cukrot, 50 dkg mézet felolvasztunk. Ne forrjon! Tűzről levéve hozzáadunk 2 tojást, 1 kg lisztet, 3 kávéskanál kakaót, 1 kávéskanál szódabikarbónát, 1 csomag Mézeskalács fűszert (lehet őrölt fahéj, ánizs,szekfűszeg), 1 citrom és 1 narancs reszelt héját. Az egészet jól összedolgozzuk és hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára. 

 Sütőpapírral bélelt tepsit (legalább hatot, mivel ez nagy adag) előkészítjük. A tésztát kisebb adagokban vesszük elő, hogy ne melegedjen, a hulladékot pedig mindig visszarakjuk a hűtőbe és utólag dolgozzuk fel. 

 A tésztát 2-3 milliméter vastagságüra nyújtjuk ki és különböző formákkal szaggatjuk. Tepsibe rakva felvert tojással megkenjük, színes cukormorzsával, darabolt dióval, mogyoróval megszórjuk. 200 fokos, előmelegített sütőbe téve 2-3 percig sütjük. Vigyázni kell, mert gyorsan megéghet! Nem kell barnára sütni, éppen hogy csak színt kapjon. Mindjárt ki kell szedni a tepsiből. Utólag keményedik egy kicsit. A munka hosszadalmas, de megéri a fáradtságot, mert nagyon finom!

 

kis_mezes.jpg

 

12. Palacsinta Nevetés

Fél kg lisztet, 2 tojást 1 csapott kiskanál sót, 1 kiskanál szódabikarbónát és 4dl tejet simára keverünk. Annyi vizet adunk hozzá ( kb. 4 -5 dl), hogy hogy amikor a kanállal megkeverjük, a kanál hátuljáról csak lassan follyon le a massza. Fél dl olajat keverünk még hozzá. Fél órát állni hagyjuk, (ha sűrű, akkor még adhatunk vizet) majd sütjük.

13. Rotyogtatott palacsinta Nevetés

Fél kg túrót, 2 vaníliás cukrot, 10 dkg cukrot, 2 tojást, 1 dj grízt összekeverünk. A palacsintákat kitöltjük vele.

2 dl tejfölt, 1 tojást és 5 dgk cukrot összekeverünk.

Egy jénai tál alját tejföllel kikenjük. A palacsintákat belesorakoztatjuk. Minden réteg közé kis tejfült kenünk. A legfelső sorra ráöntjük a maradék tejfölt és 1 üres palacsintával lefedjük. Rátesszök a jénai tetejét és forró sütőben megrotyogtatjuk. Nem kell sokáig! Amikor elkezd gyöngyözni a tejföl, lekapcsolhatjuk, mert nem jó, ha nagyon megsül.

14. Rotyogtatott palacsinta 2. Nevetés

Az előzőek szerint járunk el. :) A különbség az, hogy egy palacsintát túróval, egyet pedig baracklekvárral kenünk meg és így rakjuk őket sorba. Ugyanúgy tejfölözzük ls sütjük.

 15. Almás palacsinta Nevetés

Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. a levét kinyomkodjuk és kevés olajon megdinszteljük. Ízlés szerint cukrozzuk. Addig pároljuk, míg elfő a leve. Fahéjjal ízesítjük.

A palacsintákat kitöltjük és fogyaszthatjuk.

16. Almás palacsinta 2. Nevetés

Az almát megtisztítjuk és vékonyra felszeleteljük. A palacsinta tésztát kicsit sűrűbbre keverjük be.

A forró palacsintasütőbe kevés olajat teszünk, egy adag tésztát és almacikkeket kicsit belenyomva rárakjuk. Ugyanúgy sütjük mindkét oldalát, mint az egyszerű palacsintát.

Tányérra rakjuk és fahéjas cukorral megszórjuk.

17. Fánk Nevetés

1 tojás sárgáját, fál liter langyos tejet, 1 élesztőt, 1,5 kávéskanál sót, 3 evőkanál cukrot és annyi lisztet keverünk össze, hogy puha legyen, de ne ragadjon. :) 1 órát letakarva pihentetjük. Kinyújtjuk 1-2 ujjnyira, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk  és forró olajban kisütjük (közepét egy kicsit belapítjuk).

18. Lángos Nevetés

Fél liter langyos vizet, 1 élesztőt, 1 púpos evőkanál sót, 1 csapott evőkanál cukrot és annyi lisztet keverünk össze, hogy puha, nem ragadós tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük. Szétnyújtjuk ujjnyi vastagra, kockára vágjuk, sütés előtt kicsit széthúzzuk és forró olajban mindkét felét aranysárgára sütjük. Sóval, tejföllel, sajttal tálaljuk.

 

19. Mézeskalács II. Nevetés

2 dl mézet, 20 dkg porcukrot és 20 dkg margarint felolvasztunk. Amikor kicsit meghül, 2 felvert tojást keverünk bele, 1 teáskanál szódabikarbónát és 1 zacskó mézeskalácsfűszert, kb. 80 dkg lisztet. Ne legyen túl kemény! 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap vékonyra kinyújtjuk és gurábli formákkal kiszaggatjuk. (Én mikróban egy picit meglangyosítottam a tésztát nyújtás előtt, mert nagyon tört! :D) Tepsibe sütőpapírra rakjuk és 180 fokos sütőben sütjük. Figyelni kell, mert hamar megéghet! Amint kis színt kap vegyük ki! Tálcára rakva kihútjük és csokimázzal (fehér és barna csoki) díszíthetjük (pöttyök, csíkok).

mezeskalacs.jpg

 

  20. Jeges kifli Nevetés

Hozzávalók:

-5 tojás

- 5 dl hideg zsír

- csipet só

- 1 evőkanál cukor

- 4 dl tejfel

-1 élesztő

- 1 citrom leve és reszelt héja

- kb. 1 kg liszt (ne legyen túl kemény a tészta)

A hozzávalókat gyorsan ősszeállítjuk, hogy a kezünktő ne melegedjen a massza. Amikor megkel kifliket formázunk belőle, kristálycukorban megforgatjuk és közepes hőfokon megsütjük. Még melegen kiszedjük a tepsiből.

 

21. Krémes Nevetés

Krém: 1,5 liter tejet felforralunk 15 dkg cukorral és 2 vaníliás cukorral.

8 tojás sárgáját kikeverünk 15 dkg cukorral és 10 kanál liszttel. A tejet levesszük a tűzről és belekeverjük a kikevert tojássárgáját. Visszatesszük a tűzre és egyet rottyantunk rajta. 

A 8 tojás fehérjét habnak felverjük egy csipet sóval. Óvatosan a krémbe forgatjuk. Ismét egy picit rottyantunk rajta és kész a krémünk.

Forrón 2 krémes lap közé töltjük. Tetejére porcukrot szórunk.

Ha francia krémest akarunk, akkor rákenjük a tésztalapra, hagyjuk kihülni. tejszínhabot kenünk rá és rátesszük a másik lapot. 

 

 22. Tökös görhe Nevetés

30 dkg zsírt, 30 dkg cukrot és 2 tojást simára keverünk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 20 dkg kukoricadarát, 1 sütőport és 1 kg reszelt sütőtököt.

ismét jól összekeverjük. Tepsibe sütőpapírt teszünk és kanállal pogácsa méretű gombócokat szaggatunk.

180-200 fokos sütőben megsütjük.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 77
Heti: 144
Havi: 1 235
Össz.: 1 394 678

Látogatottság növelés
Oldal: Egyszerű sütemények
Egyszerű receptek kezdő háziasszonyoknak - © 2008 - 2024 - konyha-kezdoknek.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »