BEFŐZÉS
1. Napon savanyított uborka
2. Savanyú uborka
3. Ajvár
4. Ajvár 2.
5. Savanyú paprika
6. Ételízesítő
7. Cékla saláta
8. Vegyes savanyúság
9. Gyümölcskompót
10. Sárgabarck vagy őszibarack lekvár
11. Szilvalekvár
12. Birsalma sajt
13. Szilvalekvár II.
14. Birsalma sajt II.
15. Ketchup
16. Ajvár 3.
17. Mustáros paprika
1. Napon savanyított uborka
Az uborkákat jól megmossuk, a végeit levágjuk és mind a két feléről félig bevágjuk. Az üveg aljára tehetünk szőlő levelet, meggyfa levelet, kaprot. Belerakjuk az uborkát és literenként 1 evőkanál sót. Vízzel teletöltjük és egy kenyérvégét teszünk a tetejére. Tányérral leborítjuk és néhány napig kiállítjuk a napra.
2. Savanyú uborka
Az üvegek aljára kaprot, fiatal szőlő levelet és meggyfa levelet teszünk (esetleg megtisztított tormát). Az uborkákat alaposan megmossuk és az üvegekbe rakjuk.
1 liter vizet felforralunk 1 evőkanál sóval, 3 evőkanál cukorral, 3 dl ecettel és 1 konzervansot teszünk bele. Amikor felforrt, az uborkára öntjük, tetejére mustármagot szórhatunk. Lezárjuk az üvegeket és másnapig melegágyban tartjuk. Ez a mennyiség kb 3 literes üvegre vonatkozik.
3. Ajvár
5 kg húsos paprikát megsütünk és a héját lehúzzuk. Ledaráljuk és 1 dl olajjal, 1 dl ecettel, 1 kávéskanál sóval és 1 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. 1 vinobrant adunk hozzá. Üvegekbe töltjük, lekötjük és a helyükre állítjuk.
4. Ajvár 2.
3 kg húsos piros paprikát, 2 kg paradicsomot, 1 kg hagymát és 2 nagy fej fokhagymát húsdarálón ledarálunk. 2 kiskanál borsot, 3 evőkanál sót, 3 evőkanál cukrot, 3 dl olajat és 1 konzervansot adunk hozzá, majd sűrűre főzzük. Amikor kész, üvegekbe töltjük, lezárjuk és másnapig melegágyba tesszük.
5. Savanyú paprika
5 liter vizet felforralunk 1,5 liter ecettel, 20 dkg cukorral, 5 dkg sóval néhány szem borssal, 3 babérlevéllel és tarósítószerrel. Ebben a lében megabáljuk a felszeletelt paprikát és üvegekbe rakjuk. Ezzel a lével feltöltjük az üvegeket, de csak másnap kötjük le, addig ha ülepszik öntünk még rá levet.
6. Ételízesítő
2 kg sárgarépát, 1 kg zöldséget (zöldjét is), 1 kg hagymát, 1 kg paprikát, 1 zellergumót megtisztítunk, összedarabolunk és húsdarálón ledarálunk. Kicsit nehéz művelet, mert beszorul a daráló a zöldségektől, de télen pedig nagyon praktikus levesekbe, paprikásba, főzelékekbe.
Amikor mindent ledaráltunk, akkor összekeverjük 1 kg sóval. Üvegekbe töltjük (a levét is belerakjuk), lezárjuk és a végleges helyére tesszük.
7. Cékla saláta
5 kg céklát megfőzünk, megtisztítjuk és felszeleteljük. 4 dl ecetet, 3 dl vizet, 20 dkg cukrot, 15 dkg sót és 1 konzervansot összekeverünk és a céklára öntjük. Együtt jól átkeverjük, letakarjuk és másnap töltjük üvegekbe. tetejükre még egy kis tartósítószert szórunk és az összes levét, amit engedett ráöntjük.
8. Vegyes savanyúság
Ehhez a fajta savanyúsághoz mindent egészben vagy nagy darabokban rakunk. Uborkát, paprikát, zöld paradicsomot, hagymát (stb) egészben, karfiolt rózsáira szedve, káposztát 4-8 részre vágva, almát, birsalmát, sárgarépát négybe vágva, stb.
7 liter vizet felforralunk és lehűtjük, majd hozzáadunk 1 liter ecetet, 40 dkg cukrot, 10 dkg sót, 1 vinobrant és 1 konzervansot. Az üvegekbe rakott zöldségekre öntjük. Ha lemegy a leve, újból teleöntjük, majd lezárjuk.
9. Gyümölcskompót
Megmossuk, megtisztítjuk a gyümölcsöt (meggy, barack, őszibarack, szilva stb.). 2 liter vizet felteszünk forrni. Beleteszünk 1,20 kg cukrot és 1 tartósítószert (konzervans). Amikor felforrt, belerakunk annyi gyümölcsöt, hogy meg tudjuk keverni. Ízlés szerinti ideig főzzük (ha keményebben szeretjük a gyümölcsöt, akkor rövid ideig, főleg a meggyet!), majd üvegekbe szedjük. Amikor megtellik az üveg lezárjuk és melegágyba tesszük egy napra. Másnap kiszedjük, megtörölgetjük és a helyükre rakjuk.
Ez a lé mennyiség kb. 5 kg gyümölcsre elég (kivéve a meggy, ami még levet engedhet, ezért ott kevesebb lé kell).
10. Sárgabarack vagy őszibarack lekvár
Hozzávalók: 5 kg barack, 80 dkg-1 kg cukor, tartósítószer
Én a barackot héjastól darálom le. Őszibarackból ez miatt a nektarint ajánlom. Mindig kis adagokban teszem fel és állandó kevergetés mellett sűrűre főzöm. Ekkor teszem bele a cukrot. Tovább kevergetem, hogy újból sűrű legyen. Egy nagyobb edénybe öntögetem, amikor mind kifőtt, akkor hozzáadom a tartósítószert és még egyszer felforralom. Üvegekbe szedem (nekem ebből az adagból 4db. 720 ml-es üveggel lett) és 200 fokos lernibe teszem 10-15 percre. Akkor kikapcsolom és ott hagyom kihülni. Másnap lezárom az üvegeket.
Ez a fajta lekvár bátran használható süteményekbe, mert nem folyik ki. Mindenki saját izlése szerint tegye bele a cukrot.
11. Szilvalekvár
A szilvalekvárt ugyanúgy készitem, mint az előzőleg leirt baracklekvárt, csak itt kevesebb cukrot használok. Ha szép érettek a szilvák, akkor 5 kg-ra elég fél kg cukor. Nekem 5 kg szilvából 5 db 720 ml-es üveg lekvár lett.
Cukorbetegek nyugodtan készíthetik teljesen cukor nélkül!
12. Birsalmasajt
A birsalmát megmossuk, a magházától kitisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk. (Héjastól!) Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Cukor nélkül puhára főzzük, de ne essen szét. A levét leszűrjük. Húsdarálón ledaráljuk. Minden kiló birsre 80 dkg cukrot számítunk. Ezt a masszát egész sűrűre főzzük. Nekem azt mondták, hogy egy óra hosszáig kell kevergetni. Én annyit módosítottam rajta, mivel nagyon csapkod, hogy kis adagokban főzöm sűrűre, mint a lekvárt.
Amikor egész sűrű, akkor vizezett (vagy olajozott) tálkákba (lehet műanyag dobozba) töltjük. Másnapig állni hagyjuk, majd törölgetőre kifordítjuk. Minden nap egyszer meg kell fordítani, hogy száradjon. Amikor szerintünk eléggé kiszáradt a belseje is, akkor műanyag fóliába csomagolva tároljuk (de be lehet tenni a mélyhűtőbe is).
13. Szilvalekvár II.
10 kg szilvát megmosunk, megtisztítunk, kimagozunk és ledaráljuk. Egy nagy lábas aljára öntünk 1 dl 9%-os ecetet és körbeforgatjuk, hogy mindenfelélegyen. Fele szilvát beleöntjük és elsimítjuk, majd fél kg cukrot szórunk rá. A másik fele szilvát a tetejére öntjük és még fél kg cukrot rászórunk és egy kicsit megkeverjük a tetejét.
200 fokos hőmérsékletű lernibe tesszük és legalább 4 óra hosszáig sütjük. Közben nem szabad megkeverni!!!! Akkor kivesszük és 10 kg gyümölcsre való tartósítószert keverünk bele, majd pár percre visszatesszük, hogy megrottyanjon. Akkor üvegekbe töltjük és visszarakjuk a lernibe. Amikor elkezd rotyogni, elzárjuk a lernit és ott hagyjuk kihűlni az üvegeket (másnapig). Akkor lezárjuk a tetejét és elrakjuk.
Cukor nélkül is elkészíthető!
14. Birsalma sajt II.
A birsalmát megmossuk, magházától megtisztítva héjastól felszeleteljük. Vízben (cukor nélkül) puhára főzzük. Amikor kész, leszűrjük és húsdarálón ledaráljuk. Minden kiló gyümölcsre 80 dkg cukrot számítunk. Összekeverjük és nagy lábasba öntve betoljuk a 180 fokra felhevített sűtőbe. Időnként megkeverjük. 1 óra elteltével lekapcsoljuk a sütőt 150 fokra, majd további fél óra után kikapcsoljuk. A lábast bent hagyjuk, hogy egy kicsit kihüljön.
Ekkor kivesszük és annyi masszát teszünk egy kisebb lábasba, ami szerintünk tepsibe öntve kb. 1 ujjnyi vastag lesz. Tűzhelyre téve még egy pár percig keverjük, hogy sűrűsödjön. A tepsit kibéleljük nejlonnal, majd a masszát beleöntjük és elsimítjuk. Másnapig állni hagyjuk, majd különböző formákkal kisszaggatjuk vagy egyszerűen kikockázzuk. A hulladékot ismét felmelegíthetjük és újból tepsibe másnapig...
Nejlonnal beborított tálcára rakjuk és mindennap forgatjuk, míg kellően kiszárad. Karácsonyfadísznek is megfelel! :)
Nekem érdekes módon piros színt kapott sütés közben a birs!
15. Ketchup
7 kg paradicsomot megfőzünk és átpasszírozunk. Hozzáadunk fél kg cukrot, 8 dkg sót, 1 dl ecetet, 5 evőkanál oregánót, 1 kávéskanál konzervansot (nátrium benzonát). Az egészet közepesen sűrűre főzni. Amikor már elég sűrűnek gondoljuk, 15 dkg étkezési keményítőt kikeverünk egy kis vízzel és beleöntjük a paradicsomba. Felforraljuk, majd üvegekbe töltjük. Melegágyba tesszük és másnap kerül a helyére.
16. Ajvár 3.
4 kg kápia paprikát, 3 fej fokhagymát, 2 kg almát ledarálunk. Hozzáadunk még: 3 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, 1 liter paradicsomlét, 2 dl olajat, 1 konzervansot (nátrium benzonát), késhegynyi vinobránt és 1 dl ecetet.
2-3 órát főzzük. Én betettem lernibe, néha megkevertem és sűrűre főtt. Egyszerűbb. :) Amikor kész, üvegekbe töltjük és melegágyba tesszük egy napra. Nagyon finom!
17. Mustáros paprika
30 darab szép húsos paprikát felkockázunk. 3 fej hagymát és 4-5 gerezd fokhagymát megtisztítunk és felszeletelünk.
Fél liter ecetet, fél liter vizet, 1 evőkanál sót, 2 evőkanál cukrot, 2 babérlevelet és 1 tartósítószert (konzervans) felforralunk. A paprikát, hagymákat megabáljuk benne. Egy tálba szedjük.
60 dkg mustárt és 6 dl olajat felforralunk és a zöldségekre öntjük. Jól összekeverjük és még melegen üvegekbe rakjuk. Lezárjuk és fejjel lefelé fordítjuk az üveget. Amikor kihült visszafordítjuk és a helyére rakjuk.