HABOS SÜTEMÉNYEK
1. Hargita szelet
2. Néger kocka
3. Somlói galuska
4. Spanyol szél
1. Hargita szelet
3 egész tojást, 9 kanál cukrot, 9 kanál olajat, 9 kanál tejet, 9 kanál lisztet, 1 csokoládés pudingot, 1 kanál kakaót, 1 sütőport és 1 vaníliás cukrot összekeverünk.
Ha kisült forrón ráöntjük a következő szirupot: 40 dkg cukrot és 4 dl vizet felforralunk.
Amikor kihült a süteményünk tejszínhabot teszünk a tetejére.
2. Néger kocka
4 tojás sárgáját 20 dkg cukorral, 15 dkg margarinnal és 3 evőkanál kakaóval habosra keverünk. 1 pohár tejet, 1 csomag sütőport, 20 dkg lisztet beleteszünk és simára keverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük.
Krém: 4 tojás fehérjét habnak felverünk, 20 dkg porcukrot lassan hozzáadunk. Forró vízgőzön kemény habbá verjük, majd a kisült tésztára kenjük. Tetejére csokimáz kerül.
3. Somlói galuska
Két 6 tojásos piskótát sütünk, az egyikbe kakaót teszünk, hogy barna legyen.
A sárga piskótát sűrűn megszórjuk 15 dkg vagdalt pörkölt dióval és 15 dkg mazsolával. Szirupot készítünk: 2 dl vizet felforralunk 20 dkg cukorral. Amikor langyos 1 dl rumot öntünk bele és felét a piskótára locsoljuk.
1 liter tejet felteszünk főni (elveszünk belőle 1 dl-t). 2 vaníliás pudingot, 6 tojás sárgáját, 1 vanilin cukrot, 30 dkg cukrot és az 1 dl tejet simára keverjük. Amikor felforrt a tej akkor belekeverjük és hozzáadjuk még a hat tojás fehérjét kemény habbá verve. Ezt a krémet még melegen a piskótára kenjük és rátesszük a barna piskótát. Ezt is leöntjük a maradék sziruppal. Tetejére tejszínhab kerül, amit olvasztott csokoládéval vagy csokimázzal meglocsolhatunk.
4. Spanyol szél
5 tojásfehérjét, 50 dkg cukrot és 1 evőkanál ecetet kemény habbá verünk, majd 2 kanál lisztet keverünk még bele. Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és 2-3 óra hosszát 120-150 fokon szárítjuk (azért figyeljük, nehogy nagyon megsüljön).
Fél liter tejben 3 kanál cukorral megfőzünk 1 vaníliás pudingot és az 5 tojás sárgáját. Amikor kihült, 1 margarint keverünk hozzá. A fehér "tésztára" (vagy kisült habra) kenjük. Tetejére tejszínhab kerül. Legjobb másnap fogyasztani, akkor jobb szeletelni és finomabb is.