NAGYANYÁINK TITKAI
Megfázás elleni jótanácsok
1. Torma
Ha frissen lereszeljük a tormát, kitisztítja a hörgőket (a könnyünk sem hiába folyik!) és az arcüregeket is. Izotiocianát vegyület tartalmának köszönhetően a légutak megszabadulnak aváladékoktól, csökken a gyulladás és a légzés is könnyebbé válik.
2. Gyömbér
Kínában és Indiában már régóta használják a gyömbért megfázás kezelésére. Influenzás időszakban a gyömbértea mézzel és citrommal nagyon hasznos orvosság. Egy darabka friss gyömbért (esetleg szárított is megteszi) tegyünk forrásban levő vízbe (nem főzzük!) és hagyjuk ázni 5 percig. Leszűrjük, majd mézzel és citrommal ízesítjük. Naponta többször fogyaszthatjuk. Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást és a vírusokkal szemben is fel tudja venni a harcot.
3. Erős paprika
A paprika csípősségéért felelős kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, valamint segíti a váladék eltávozását. A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregben lévő dugulást enyhíti.
Hasonló hatása van a Cayenne-borsos teának, amit házilag is elkészíthetünk. Negyed teáskanál Cayenne-borsot teszünk egy csésze forrásban lévő vízhez, amit kifacsart citromlével, kevés gyömbérrel és mézzel ízesíthetünk.
4. Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket és az arcüregeket is. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszereként használják. Egyes baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A frissen préselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével keverhetjük, akkor nem annyira intenzív az illata (íze).
Hagymatea elkészítése: 2-3 fej hagymát héjastól megmosunk és összevágunk. Egy liter vízbe tesszük és forrástól számítva 5 percig főzzük. Ízesíthetjük kamillával és hárssal is. Pirítsunk meg 3 evőkanál cukrot (lehetőleg barna cukrot) és szűrjük rá a hagymateát. Ha nem elég édes, mézzel édesíthetjük. Lassan kortyolgatva igyuk.
5. Fokhagyma
Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppet. Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot és enyhíti a torokfájást is. Ezt a hatását a benne levő kénnek köszönheti, ami a jellegzetes ízét és szagát is adja.
Antibiotikum helyett fogyasszunk mézes fokhagymát. 2 gerezd fokhagymát nyomjunk szét fokhagymanyomón, majd keverjük össze 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5 alkalommal ismételjük meg, mert ez a természetes antibiotikum 2-3 nap alatt kitisztítja a kórokozókat a szervezetünkből.
Aki nem kedveli a fokhagyma ízét, az süsse meg a megtisztított gerezdeket kevés olívaolajjal, alufóliában, majd passzírozza szét és kenyérre kenve fogyassza.
6. Cékla
Gyógyhatását, ami nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhető. Nagyon gazdag folsavban, C- és B- vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Salátákba nyersen a legjobb.
7. Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C- vitamin tartalmát. Ez azért fontos, mert hő hatására a C- vitamin nagy része tönkremegy. Téli időszakban ez a C-vitamin forrásunk nagyon fontos és nem utolsó sorban elérhető áron tudunk hozzájutni.
8. Citrusfélék
A citrus-gyümölcsök amellett, hogy C-vitaminbombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elveszett folyadékot és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha naponta egy pohár narancs vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, akkor felerősíthetjük az immunrendszerünket megfázás ellen.
Vigyázni kell azonban, mert a grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását (ha gyógyszeres kezelésre szorulunk).
9. Még egyszer a fokhagymáról
Egy részletes gyógymódot írok le, ami érelmeszesedés ellen és immunrendszer erősítésére szolgál.
33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomjuk, majd 3 dl 96%-os gyógyszertári alkoholban 10 napig lezárt üvegben érleljük. Naponta megrázogatjuk az üveget, hogy a hatóanyagok jobban kioldódjanak. 10 nap után tiszta konyharuhán átszűrjük. Tömény, ragacsos fokhagymakivonatot fogunk kapni. Mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, vízben vagy gyümölcslében elkeverve. A következő módon adagoljuk:
Reggel Délben Este
1.nap1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap4 csepp 5csepp6 csepp
3.nap 7 csepp 8 csepp9 csepp
4. nap 10 cs. 11 cs. 12 cs.
5. nap 13 cs. 14 cs. 15 cs.
6. nap 15 cs. 14 cs. 13 cs.
7. nap 12 cs. 11 cs. 10 cs.
8. nap 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól nap 3x25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy. A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Ha valaki kedvet érez hozzá, javaslom próbálja ki, hiszen veszélytelen és viszonylag olcsó szerről van szó.
KARÁCSONYI FŰSZEREINK
Vannak fűszerek, amelyek a karácsonyt idézik, jellegzetes ízük, illatuk miatt.
Vitaminokon kívül aromás ízű anyagokat is tartalmaznak, amik jótékonyan hatnak a szervezetre. Bánjunk mértékkel az erős illatú, ízű fűszerek használatával, mert túlzott használatuk ingerlően hat a nyálkahártyára és a gyomor-, bélcsatornára.
A tél és a népi gyógyászat kedvelt módszere megfázásra, (a tea mellett :)), a melegen gőzölgő, illatos forralt bor, fahéjjal, szegfűszeggel és mézzel ízesítve.
1. Ánizs
Kellemes illatú, édes, aromás fűszer.
Gyógyhatásai : étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást megszüntető, gyomor-, bél és epebántalmak elleni szer
2. Fahéj
Jellegzetes illatú, édeskés, csípős ízű fűszer.
Gyógyhatásai: emésztést serkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer
3. Gyömbér
Illatos, csípős, kesernyés ízű növény.
Gyógyhatásai: emésztést serkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő fűszer
4. Szegfűszeg
Kellemes illatú, kesernyés, kissé fűszeres ízű.
Gyógyhatásai: görcsoldó, antiszeptikus és fogfájást csillapító
5. Szerecsendió
Erős illatú, sajátságos ízű.
Gyógyhatásai: emésztési zavarok és savtúltengés elleni szer
VÖRÖSHAGYMA GYÓGYHATÁSAI
1. A hagymából remek köhögés-elleni szirupot készíthetünk. Igaz, a leheletünk nem lesz olyan, mintha mentolos cukorkát szopogattunk volna, de a hagymában lévő antibakteriális hatóanyagok képesek elpusztítani a légúti járatokban megtelepedő baktériumokat.
2. Ha felugrik a lázunk, és nincs odahaza lázcsillapítónk, vágjunk szeletekre egy hagymát, majd egy tiszta zokniba tegyünk bele pár karikát és húzzuk fel. A homlokunkra tegyünk ecetes zsebkendőt.
3. Nem kellemes belélegezni a hagyma erős illatát, de ha arcüreggyulladástól szenvedünk, érdemes kipróbálni.
4. Segít megszabadítani a kínzó fülgyulladástól is, amely kellemetlen fájdalommal jár. Egy kisebb darab hagymát vagy fokhagymát tegyünk be éjszakára a fülünkbe, amely megszünteti a gyulladást és a fájdalmat is csillapítja.
5. Előfordul, hogy kisebb rovarok belerepülnek a szemünkbe, és egyszerűen nem tudjuk kiszedni onnan. Nos, vágjunk fel egy hagymát, hajoljunk föléje, majd hagyjuk, hogy eleredjenek a könnyeink, amelyekkel együtt a rovar is távozni fog.
6. Ha megvágjuk magunkat, gyorsan mossuk le a sebet, és egy darab hagymával dörzsöljük be. Fertőtlenít, elállítja a vérzést, és az összehúzó hatása miatt gyorsabban be fog gyógyulni a seb.
7. A műtéti hegek kevésbé fognak meglátszani, ha hagymakivonattal, rendszeresen bekenjük a bőrfelületet.
8. Ha bármilyen külső fertőzés megtámadja a szervezetünket, készítsünk hagymakrémet. Egy kevés tejet tegyünk oda főni, majd áztassunk bele egy szelet fehér kenyeret. Reszeljünk le egy fej hagymát, majd adjuk hozzá a tejes kenyérhez. Alaposan keverjük össze az egészet, majd a hagymás krémet tegyük a problémás területre, és hagyjuk rajta 2–3 órát.
9. Égési sérülése ellen is szuper. Ha leégtünk a napon, vagy a konyhában égetett meg egy forró fazék, vagy olaj, gyorsan tegyünk rá egy szelet hagymát a bőrre, hagyjuk rajta 2 percig, majd egy tojásfehérjével kenjük be a területet, és kötözzük be.
10. Méhcsípés ellen is jó a hagyma, tegyünk rá egy szeletet, ahol megszúrt a rovar. A fájdalmat, a gyulladást és a dagadást is enyhíti.