LEVESEK
1. Krumplileves
2. Paradicsomleves
3. Borsóleves
4. Gyorsleves
5. Húsleves
6. Sóskaleves
7. Halászlé
8. Bajai pontyhalászlé
9. Gulyásleves
10. Tökleves
11. Tavaszi leves
12. Póréhagyma krémleves
13. Karalábéleves
14. Karfiol leves
15. Gombaleves
16. Lencseleves
17. Sárga tök leves
1. Krumplileves
Egy kisebb fej hagymát meghámozunk, apró kockákra vágjuk és két evőkanálnyi olajon megpároljuk. A krumplit (fejenként egy nagyobbat számítva)meghámozzuk és kockákra vágjuk, répát és zöldséget szintén meghámozzuk és karikákra vágjuk, majd a hagymához adjuk. Öt percig állandóan kevergetve együtt pároljuk, majd hozzáadunk egy evőkanál töröttpaprikát és vízzel felöntjük. Adhatunk hozzá zöldpaprikát, paradicsomot, zöldségzöldjét, lestyán illletve zeller zöldjét, egy evőkanálnyi oregánót. Sózzuk, vegetázzuk és egy csipetnyi őröltborsot is adhatunk hozzá. Amikor a zöldségeink megfőttek kockatésztát teszünk bele és levesünket készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.
2. Paradicsomleves
Ez egy könnyű, zsírmentes leves. Fél liter sűrű paradicsomlét felöntünk fél liter vízzel és feltesszük főni. Ízlés szerint sózzuk,cukrozzuk és Vegetát, vagy valami hasonló ételízesítőt teszünk bele. Amikor felforrt, akkor tarhonyát (kb.4 evőkanálnyi), vagy 1 tojásból készült csipedett tésztát adunk hozzá.
3. Borsóleves
1 kisebb hagymát apróra vágunk és 2 kanál olajon kicsit megfonnyasztjuk. Hozzádunk fél kiló friss, vagy fagyasztott borsót, 1 szál sárgarépát és zöldséget megtísztítva, karikára vágva és 1 zöldpaprikát. 5 percig kevergetjük, majd 1 kanál pirospaprikát és 1 kanál lisztet szórunk rá és vízzel felöntjük. Ízlés szerint sózzuk és Vegetát is adhatunk hozzá. Közben leütünk 1 tojást, csipet sót szórunk rá, 1 evőkanálnyi vizet adunk hozzá és annyi lisztet, hogy lágy (de nem folyós) tésztát kapjunk. Amikor felforrt a leves, kanállal beleszaggatjuk a galuskákat. Apróra vágot zöldségzöldjét is szórhatunk rá. Amikor megfőtt a galuska, 1 dl tejfölt adhatunk hozzá, de ez nélkül is finom.
4. Gyorsleves
1 liter vizet felforralunk. Hozzáadunk 1 evőkanál étolajat és ízlés szerint ételízesítőt (Vegetát). Amikor felforrt, hosszútésztát teszünk bele, rövid ideig főzzük és kész a leves. Tászta helyett tehetünk bele grízgombócot.
5. Húsleves
Én mindenféle húsból készült levest úgy kezdek, hogy a húsra annyi vizet öntök, hogy éppen csak ellepje. Amikor felforrt, leöntöm. Ha nagyon zavaros a leve, akkor ezt a műveletet újból megcsinálom.
Utánna tiszta vízzel felöntöm. Amikor felforrt, ízlés szerint sót, Vegetát és pár szem borsot teszek bele. Egy hagymát megtisztítok, beleteszem és egy züldpaprikát is. Sárgarépát és zöldséget és pár gerezd fokhagymát megtisztítok, majd amikor a hús félig megfőtt, ezt is belerakom. A vége felé lestyánlevelet teszek bele. Amikor megfőtt, kiszedem a húsokat, zöldségeket és leszűröm a levest. Ezután újból felteszem forrni és a lestyán szárát apró karikákra vágva beleszórom. Tésztát főzök bele és kész a leves.
6. Sóskaleves
A sóska szárát eltávolítjuk, majd jól megmossuk. 1 cm-es kockákra vágjuk. A fazékba kis olajat teszünk és rászórjuk a sóskát. Állandó kevergetés mellett addig pároljuk, míg elfő a leve. Utánna 1 evőkanál lisztet szórunk rá és összekeverjük, majd vízzel felöntjük. Fűszerként csak sót használunk, ízlés szerint. Amikor felforrt, grízgombócot szaggatunk bele és készre főzzük. Végül tejfelt keverünk bele.
7. Halászlé
2-3 fej hagymát karikára vágunk és 1,5 kg apró hallal rétegezve lerakjuk az edényben, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd 10 percig főzzük. Ekkor átpasszírozzuk.
2 liter vizet felteszünk főni és beletesszük az átpasszírozott halat, 1 paradicsomot és 1 zöldpaprikát. Ízlés szerint sózzuk. Amikor felforrt beletesszük a halszeleteket (kb. 1 kg).
Fél halászléport kikeverünk 1 kanál töröttpaprikával és kicsi vízzel. A hallébe öntjük és 10-15 percig főzzük.
8. Bajai pontyhalászlé
3-4 hagymát nagyon apróra összevágunk. 1 nagyobb pontyot megtisztítunk és felszeleteljük.
A bográcsban hagymával rétegezve lerakjuk a halat. Alulra kerül a feje, farka, majd a többi része. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ne nagyon ússzonak benne a halak. Felforraljuk és sózzuk. 1 zöldpaprikát és 1 paradicsomot teszünk bele.
1 halászláport kikeverünk 2 kanál piros töröttpaprikával és kis vízzel. A halászlébe öntjük. Forrástól számítva 20-25 percig főzzük.
A bajaiak külön eszik a levet kifőzött gyufatésztával, a halat pedig hidegen.
9. Gulyásleves
70-80 dkg marhahúst (aki nem szereti lehet sertéshús is) apró kockákra vágunk. 1 fej hagymát szintén nagyon apróra összevágunk. Pici olajon megdinszteljük a hagymát és a húst, néha kis vizet öntünk alá. Amikor félig megpuhult, megtisztított, karikákra vágott zöldséget és sárgarépát adunk hozzá. Kicsit kevergetjük. 1 kanál lisztet és pirospaprikát szórunk rá és vízzel felengedjük, hogy ne legyen túl híg. Teszünk bele 1 paradicsomot, 1 zöldpaprikát, 1 babérlevelet, ízlés szerint sót, borsot és vegetát. 2-3 krumplit meghámozunk, apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk. 1 szál lestyánt is tehetünk bele.
Amikor megfőtt akkor valamilyen apró tésztát vagy tarhonyát adunk hozzá.
Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
10. Tökleves
1 kisebb fej hagymát lereszelünk és kis olajon egy kicsit megdinszteljük.
A zöld tököt (vagy cukkinit), sárgarépát és a zöldséget megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A hagymára öntjük és együtt pároljuk. Egy kis vizet öntünk alá. 1 evőkanál lisztet és ízlés szerint pirospaprikát szórunk rá, majd vízzel felengedjük és egy kisebb paradicsomot. zöldpaprikát adunk hozzá. Beletesszük a zöldségzöldjét, lestyánlevelet, ízlés szerint sót, vegetát, borsot. Amikor majdnem megfőtt, tésztát teszünk bele és készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.
11. Tavaszi leves
Egy kisebb fej hagymát apróra vágunk és 1 kanál olajon megfonnyasztjuk. 1 nagy zöldséget, 1 sárgarépát megtisztítunk és felkarikázva a hagymához adjuk. Kis vizet öntünk alá, majd néhány percig kevergetjük. Ezután 3-4 megtisztított, felkockázott krumplit és 20-30 dkg borsót teszünk bele, majd 2 perc kevergetés után egy evőkanál lisztet adunk hozzá és vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, vegetát teszünk bele és petrezselymet szórunk a tetejére. Amikor megfőtt, tésztát teszünk bele. Aki szereti, májgombócot is adhat hozzá. :)
12. Póréhagyma krémleves
A póréhagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk. Beletesszük a fazékba, egy kanál olajat öntünk rá és megpároljuk. Vízzel felöntjük. sóval, borssal, Vegetával ízesítjük és zöldségzöldjét adunk hozzá. Amikor a póréhagyma megfőtt, turmixgépbe öntjük. Teszünk még hozzá 2-3 kanál tejfölt és 1 kanál lisztet. Összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a fazékba és megforraljuk. ízlés szerint hosszú tésztát tehetünk bele, de jó tészta nélkül is.
13. Karalábéleves
A karalábét, sárgarépát és a zöldséget megtisztítjuk és kockákra vágjuk. 1 kisebb fej vöröshagymát megtisztítunk és apróra felkockázva beletesszük a fazékba. Kis olajat öntünk rá, picit pároljuk, majd ráöntjük a zöldségeket. pár perc kevergetés után megszórjuk pirospaprikával, 1 kanál liszttel és vízzel felöntjük. Zöldpaprikát, paradicsomot teszünk bele és megszórjuk a zöldségzöldjével. Sóval és vegetával ízesítjük.
Amikor a zöldségek megföttek tésztát teszünk bele. Tejföllel tálaljuk.
14. Karfiol leves
Sárgarépát, zöldséget megtisztítjuk és karikára vágjuk. Egy kisebb fej vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zöldségekkel egy kanál olajban megpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával és vízzel felengedjük. Sózzuk, vegetázzuk. Amikor felforrt belerakjuk a rózsáira szedett karfiolt és puhára főzzük. Cérnametéltet teszünk bele és tejföllel tálaljuk.
15. Gombaleves
Fél kiló gombát megtisztítunk, cikkekre vágunk. 2 sárgarépát megtisztítunk és felkockázzuk.
1 kis fej hagymát apróra vágunk és 1 kanál olajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a sárgarépát, néhány perc kevergetés után a gombát is. Tovább kevergetjük. Amikor elfőtt a leve, 12 kanál lisztet keverünk hozzá és vízzel felöntjük. Ízlés szerint sót, vegetát, borsot és 1 csipet tárkonyt adunk hozzá. Amikor a répa megfőtt tésztát vagy tarhonyát adunk hozzá. 1 dl tejfölt kikeverünk 1 kanál liszttel, a leveshez öntjük. Amikor felforrt, kész a levesünk.
16.Lencseleves
Fél kg lencsét leáztatunk hideg vízben. 2-3 órát áztatjuk.
Megtisztítunk és felkockázunk 2 nagyobb sárgarépát. Megtisztítunk 3 vöröshagymát.
Feltesszük főni a lencsét, répát, hagymát annyi hideg vízben, hogy levesszerű legyen. Adunk hozzá 2-3 babérlevelet és sót ízlés szerint. Amikor puhára főtt behabarjuk. A habaráshoz 2 nagyobb gerezd fokhagymát összetörünk, csipetnyi borsot, 1 evőkanál lisztet, 1 evőkanál piros töröttpaprikát és 2 dl tejfölt összekeverünk. Felforraljuk. Ízlés szerint adunk hozzá mustárt (kb. 1 kávéskanál), cukrot és ecetet.
17. Sárga tök leves
1 Hokkaido tököt megmosunk. A magját, szárát levágjuk. A tököt héjastól felkockázzuk.
1 fej hagymát megtisztítunk és felszeleteljük.
A tököt és a hagymát fazékba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Sót, borsot teszünk bele ízlés szerint. Amikor puhára főtt, akkor pépesítjük (botmixerrel vagy turmixgépben).
2 dl tejfölt keverünk bele és felforraljuk.
Pirított zsemlekockákkal fogyasztjuk.