SALÁTÁK ÉS ÖNTETEK
1. Bolgár saláta
2. Sopszka saláta
3. Tzatziki saláta
4. Tavaszi saláta
5. Diétás saláta
6. Finom krumplisaláta
7. Hagymás krumplisaláta
8. Tonhalsaláta
9. Grill köret
10. Mustáros paprika
11. Sült paprika saláta
12. Uborka saláta
13. Ecetes torma
14. Majonézes csirkesaláta
15. Franciasaláta
16. Sopszka saláta gazdagon
17. Zellersaláta
Öntetek
1. Salátalé
2. Majonéz
1. Bolgár saláta
4 zöldpaprikát vékony csíkokra vágunk. 4 paradicsomot felkockázunk. 1 fej hagymát és 1 uborkát felkarikázunk. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ecetet és olajat teszünk rá. Tetejére juhtúrót szórunk.
2. Sopszka saláta
Uborkát, paradicsomot, hagymát kis kockákra vágjuk. Fokhagymát lereszeljük és hozzáadjuk. Zöldségzöldje is kerül bele. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kis olaj és ecet is kerül rá. Összekeverjük és lehűtjük. Tetejére juhtúrót vagy Feta sajtot morzsolunk.
3. Tzatziki saláta
2 uborkát tökreszelőn lereszelünk. Az öntethez 2 dl joghurtot, 1 tejfölt, 2-3 gerezd reszelt fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, kis olajat és citromlét keverünk össze. Belekeverjük az uborkát, kicsit állni hagyjuk és fogyaszthatjuk.
4. Tavaszi saláta
10-12 retket, 5 szál zöldhagymát, 4 paradicsomot felkarikázunk. 1 fej zöldsalátát apróra összetépkedünk. 10 szem olajbogyót kettévágunk és fél csokor zöldségzöldjét összevágunk. Ezt mind összekeverjük és salátalével leöntjük.
Feta sajtot és főtt tojást is adhatunk még hozzá.
5. Diétás saláta
1 uborkát, 2 retket, 3 paradicsomot és 1 paprikát kockára vágunk. 1 fejessalátát széttépkedünk. Ezt mind összekeverjük és még 1 kukorica konzervet is adunk hozzá.
2 dl joghurtot, 3 gerezd lereszelt fokhagymát és ízlés szeint sót keverünk bele. Ezzel az öntettel leöntjük a zöldségeket és fogyaszthatjuk.
6. Finom krumpli saláta
Szükséges hozzá: főtt krumpli, savanyú uborka, főtt tojás, sajt és tejföl.
Mindent lereszelünk tökreszelőn külön-külön. Egy tányérba vagy tálba sorbarakjuk. Alulra kerül a krumpli, ezt megsózzuk és tejföllel meglocsoljuk. Erre kerül a savanyú uborka, majd a főtt tojás. Ezt is megsózzuk és tejfölözzük. Tetejére sajt kerül. Megéri reszelgetni, mert nagyon finom!
7. Hagymás krumplisaláta
Vöröshagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk és félretesszük. A krumplit héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és karikákra vágjuk. Annyi salátalét öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. A lében hagyjuk kihűlni, néha megkeverjük, mert felszívja a levet. Amikor kihült majonézt keverünk hozzá.
8. Tonhalsaláta
1 közepes hagymát és 1 sárgarépát lereszelünk és egy kis olajban megdinszteljük. Levesszük a tűzről és hozzáadunk 1 tonhalkonzervet, 2 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 kiskanál mustárt, egy csipet sót, egy csipet cukrot és egy kiskanál cukrot. Jól összekeverjük.
Bő vízben kifőzünk egy csomag masnis tésztát (vagy valami hasonlót), leszűrjük és a tonhalas masszához keverjük.
9. Grill köret
Zöldpaprikákt félbevágjuk, alufóliára rakjuk, megsózzuk és borsozzuk. Gyümölcsgerezdeket és hagymakarikákat rakunk bele. Ezt is sózzuk, borsozzuk. Reszelt sajttal megszórjuk. Letakarjuk alufóliával és megsütjük.
10. Mustáros paprika
10 darab szép húsos piros paprikát kockára vágunk, 1 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát felszeleltelünk. 1,6 dl ecetet, 1,6 dl vizet, 1 csapott kiskanál sót, 1 csapott kiskanál cukrot 1 babérlevelet felforralunk. Beletesszük a hagymákat, majd megabáljuk benne a paprikát (ne legyen túl puha). 20 dkg mustárt (senf) és 2 dl olajat összekeverünk és megmelegítjük. Levesszük a tűzről és összekeverjük a kész paprikával. Ha tartósítani akarjuk, akkor 1 csapott kiskanál konzervansot adunk hozzá és a lezárt üveget melegágyba tesszük, ha nem akkor hűtőszekrényben tároljuk.
11. Sült paprika saláta
A szép húsos paprikákat megsütjük és lehúzzuk a héját. Salátalébe zúzott fokhagymát és egy kis olajat teszünk, majd a parikára öntjük.
12. Uborka saláta
Az uborkát megtisztítjuk és karikára vágjuk, vagy uborkareszelőn lereszeljük. Megsózzuk és ízlés szerint ecetet és tejfölt esetleg egy kis zúzott fokhagymát adunk hozzá.
13. Ecetes torma
Megtisztítjuk a tormát és lereszeljük (vagy húsdarálón ledaráljuk).
Fél kiló reszelt tormához elkészítjük a levet. Fél liter vizet felforralunk 6 kávéskanál cukorral és 2 kávéskanál sóval. Amikor felforrt, beleöntünk 1 dl ecetet és rögtön a reszelt tormára öntjük. Megkeverjük, amikor kihült, üvegekbe töltjük.
14. Majonézes csirkesaláta
Hozzávalók: 40 dkg csirkehús, 1 fej saláta, 1 kígyóuborka, 1 fej hagyma, 1 póréhagyma (vagy 1 csokor zöldhagyma). Ezt mind apróra vágjuk.
2 dl tejfölt, 5 evőkanál majonézt, 1 evőkanál citromlét, 2 kiskanál porcukrot, ízlés szerint sót és borsot összekeverünk. A felkockázott hozzávalókhoz adjuk és óvatosan összekeverjük.
15. Franciasaláta
A krumplit héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és 1 cm-s kockákra vágjuk. A borsó sós vízben megfőzük, de egyszerűbb egy borsókonzervet felnyitni. Sárgarépát egészben, de felkockázva is megfőzhetjük. A savanyú uborkát szintén apróra felkockázzuk.
Az egészet egy tálba tesszük, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk és tejföllel elkevert majonézzel leöntjük. Az egészet összekeverjük és hidegre tesszük.
16. Sopszka saláta gazdagon
Egy csirkemellet vékony csíkokra vágunk, megsózzuk, borsozzuk és kis olajban megsütjük.
Az uborkát meghámozzuk, 1 cm-s kockákra vágjuk. A paprikát kimagozzuk és vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot 8-ba vágjuk. 1 kínai kelt felkockázunk. 1-2 gerezd fokhagymát apróra vágunk. A zöldségeket enyhén megsózzuk, kis olajat, ecetet öntünk rá és összekeverjük. Felhasználás előtt a levét leöntjük róla.
Feta vagy juhsajtot felkockázzuk. Mindent összekeverünk. Fél órát állni hagyjuk és fogyaszthatjuk.
17.Zellersaláta
1zellert ès 2 almát nagy lyukù reszelőn lereszelünk. Meglocsoljuk 1 citrom levèvel. Hozzáadunk mèg 1 felkockázott kìnai kelt ès 1 felkockázott narancsot.
Összekeverjük ès fogyaszthatò. Nagyon finom ès nem kell rá semmi fűszer.
Öntetek
1. Salátalé
2 evökanál cukrot, 1 evőkanál sót, fél dl ecetet és 1-2 dl vizet összekeverünk.
2. Majonéz
2 tojássárgáját mixerrel vagy turmixban kikeverjük, nagyon lassan belecsorgatunk 2 dl étolajat. Ízlés szerint sót, mustárt (senf), ecetet vagy citromlét adunk hozzá.
Ha azt akarjuk, hogy kicsit könnyebb legyen, akkor fele olajat vízzel helyettesítjük.