HŰSÍTŐK ÉS LIKŐRÖK
1. Finom házi fagylalt
2. Gyümölcsfagyi
3. Bodzaszörp
4. Citromos üdítő
5. Gyümölcsszörp
6. Schweppes
7. Meggylikőr
8. Gyümölcslikőr
9. Ír krémlikőr
10. Diólikőr
11. Színes jégkockák
12. Bodza bogyó szörp
13. Házi Sangria
1. Finom házi fagylalt
3 tojásfehérjét habnak felverünk 20 dkg cukorral. Hozzáadunk fél liter tejszínt és tovább verjük. Beleteszünk 2 vaníliás cukrot, 1 tejfölt és a 3 tojás sárgáját. Tetszés szerint bármivel ízesíthetjük (kakaó, csoki, kókusz, gyümölcs, citrom, rum, nagyszőlő, stb.)
Műanyag poharakba vagy dobozba töltjük és mélyhűtőbe tesszük.
2. Gyümölcsfagyi
3 dl tejszínt habnak felverünk, majd hozzáadunk 20 dkg porcukrot, 2 dl joghurtot és 25 dkg gyümölcsöt (földieper, málna, banán, stb). Poharakba töltjük és lefagyasztjuk.
3. Bodzaszörp
2 kg cukrot beleteszünk 3 liter vízbe, hozzáadunk 10 bodzavirágot, 3 limuntust (citrompótló) és 1 konzervansot (tartósítószert). 1 napig állni hagyjuk (de ne tovább, mert a virágtól megromlik), néha megkevergetjük, hogy a cukor elolvadjon, majd ruhán átszűrjük. Üvegekbe töltjük és vízzel hígítva fogyasztjuk.
4. Citromos üditő
8 liter vízbe beleteszünk fél kiló cukrot, 2 citrompótlót és 4 ledarált vagy összeturmixolt citromot. Néha megkeverjük, hogy elolvadjon a cukor és fogyasztható. Nem kell vízzel hígítani!
5. Gyümölcsszörp
1 kg bármilyen lédús gyümölcsöt (eper, meggy, málna, stb.), 1 liter vizet és tartósítószert összekeverünk, 1 napig ázni hagyjuk, majd átszűrjük. 50-80 dkg cukrot adunk hozzá, ízlés szerint és addig kevergetjük, míg elolvad a cukor. Vízzel hígítva fogyasztjuk.
6. Schweppes
Fél kiló citromot és 1 darap citrancsot (grappefruit) ledarálunk. Összekeverjük 80 dkg cukorral, 7 liter vízzel és 3 limuntusszal (citrompótló). Náhányszor megkeverjük még elolvad. Frissen fogyasztjuk, mivel nincs benne tartósítószer. Nem kell hígítani!
7. Meggylikőr
1 és fél kiló meggyet megmosunk. 1 kiló cukorral rétegezve üvegbe rakjuk. Adhatunk hozzá kis vaníliát, cimetet, szegfűszeget és citromhéjat. 1 liter gyümölcspálinkát összekeverünk 1 liter forralt, lehűtött vízzel és a meggyre öntjük. Legalább 1 hónapig állni hagyjuk.
8. Gyümölcslikőr
Ezt a fajta likőrt egész nyáron át gyűjthetjük. Elkezdjük a földieperrel, meggyel, málnával... Bármilyen gyümölcs használható, ami lédús.
Egy nagy befőttes üveget használunk. Egy sor gyümölcsöt teszünk alulra, (úgy 3 ujjnyit), rá 1,5-2 ujjnyi kristálycukrot és 1 dl gyümölcspálinkával leöntjük. A tetejét lekötjük. Nem kell egyből telerakni, mindig valamilyen gyümölccsel folytathatjuk. Nem kell keverni! Amikor megtelt az üveg, lekötjük és 2-3 hónapig érni hagyjuk, akkor leszűrjük és fogyaszthatjuk.
Annál finomabb, minél többféle gyümölcsöt rakunk bele.
9. Ír krémlikőr
15 dkg porcukrot, 2 vaníliás cukrot és két kis csomag cappuchinót összekeverünk 3 dl rummal, majd 3 dl tejszínt hozzákeverünk. Fogyasztás előtt fel kell rázni!
10. Diólikőr
20 szem, június végén szedett zöld diót negyedekre vágunk. 2 dkg darabos cimetet, 1 dkg szegfűszeget, 30 dkg cukrot és 1 liter házi gyümölcspálinkát keverünk hozzá. Befőttes üvegbe töltjük, lekötjük és 4-6 hétig meleg, napos helyre tesszük. Ekkor leszűrjük és fogyaszthatjuk.
Arra ügyeljünk, hogy a diót kesztyűben vagdossuk, mert nagyon befogja a kezet!
11. Színes jégkockák
A jégkockatartót félig engedjük vízzel. Minden kockába (lyukba) tegyünk egy-egy szedret, málnát, meggyet, ribizlit, citromdarabkát, stb. Fagyasszuk le. Amikor megfagyott, akkor töltsük tele a jégkockatartót vízzel és fagyasszuk le teljesen.
Üditőkbe, ásványvízbe nagyon jót mutat és finom!
12. Bodza bogyó szörp
3 kg bogyót 2 liter vízben megfőzünk és átpasszírozzuk, majd hozzáadunk még 6 liter vizet, 4 kg cukrot, 10 dkg citrompótlót (citromsav v. limuntus) és 2 konzervansot (tartósítószer-nátrium benzonát). Felforraljuk, majd melegen üvegekbe töltjük és melegágyba rakjuk. Másnap, amikor kihűlt, akkor tesszük a helyére.
Vízzel hígítva fogyasztjuk.
13. Házi Sangria
2 citromot és 1 narancsot megmosunk. A héjukat letisztítjuk.
Az egyik citrom levét kinyomjuk. A másik citromot és a narancsot felkockázzuk.
1 liter vörösbort, fél liter ásványvizet, 2 cl brandyt, 1 evőkanál cukrot, 1 rúd összeroppantott fahéjat és a gyümölcsöket, levet összekeverjük. 1 órát hűtőben tartjuk és azután fogyasztható.