DIÓS SÜTEMÉNYEK
1. Női szeszély
2. Nápolyi töltelék 1.
3. Nápolyi töltelék 2.
4. Méhkaptár
5. Somlói galuska
6. Toboz
7. Figaró
8. Diós krémes
9. Diós szelet
10. Részeges Jeromos
11. Bolyhos Kata
12. Zsuzsa szelet
13. Diós háromszög
14. Zserbógombóc
15. Baklava
1. Női szeszély
12 dkg margarint, 4 tojás sárgáját, 4 kanál cukrot habosra keverünk. Hozzáadunk 4 kanál tejet, 25 dkg lisztet és 1 sütőport. Az egészet összedolgozzuk és kikent tepsibe nyomkodjuk. Világossárgára sütjük, megkenjük baracklekvárral és rátesszük a következőt: 4 tojás habját 15 dkg cukorral és 1 kanál ecettel fölverjük. Tetejére darabos diót szórhatunk. Sütőben szárítjuk.
2. Nápolyi töltelék 1.
5 egész tojást felverni 5 kanál cukorral.
Fél kiló cukrot egy edényben megpörkölünk, a tűzről levéve belekeverünk 15 dkg darált diót és visszatesszük a tűzre. 1 margarint belekeverünk és végül a felvert tojásokat. Amikor összekeveredett, egyet rottyantunk rajta és rögtön kitöltjük vele a nápolyit.
3. Nápolyi töltelék 2.
2 dl tejet felforralunk 25 dkg cukorral és ráöntjük 25 dkg darált kekszre. Hozzáadunk 10 dkg darált diót, 2 rúd olvasztott csokoládét és 1 kanál Nescaffét. Ezt mind összekeverjük, amikor kihűlt 1 margarint adunk hozzá. Kitöltjük vele a lapokat.
4. Méhkaptár
A fa méhkaptárformát 10 percre megtöltjük vízzel.
25 dkg darált diót, 50 dkg porcukrot és 2 tojásfehérjét összekeverünk. Kis gombócokat készítünk belőle (50-60 darab). A fa méhkaptárformából kiöntjük a vizet és lecsepegtetjük. Kristálycukrot teszünk bele, majd kiöntjük belőle minden gombóc előtt, lényeg, hogy a falára ragadjon a cukor. Beleteszünk egy gombócot és ujjunkkal a falára simítjuk, majd finoman ütögetve kirázzuk belőle.
A krémhez 2 tojássárgáját, 1 egész tojást, 6 kanál kristálycukrot, 1 kiskanál lisztet, 1 kanál tejet és 10 dkg olvasztott csokoládét összekeverünk és gyorsan egyet rottyantunk rajta, majd levesszük a tűzről. Amikor kihűlt 20 dkg margarint keverünk bele.
1 lap nápolyit kis pogácsaszaggatóval kiszaggatunk.
A kész méhkaptárokat kitöltjük a krémmel és alulra egy ostyakorongot teszünk.
Leírva egy kicsit körülményesnek néz ki, de nagyon egyszerű elkészíteni és finom.
5. Somlói galuska
Két 6 tojásos piskótát sütünk, az egyikbe kakaót teszünk, hogy barna legyen.
A sárga piskótát sűrűn megszórjuk 15 dkg vagdalt pörkölt dióval és 15 dkg mazsolával. Szirupot készítünk: 2 dl vizet felforralunk 20 dkg cukorral. Amikor langyos 1 dl rumot öntünk bele és felét a piskótára locsoljuk.
1 liter tejet felteszünk főni (elveszünk belőle 1 dl-t). 2 vaníliás pudingot, 6 tojás sárgáját, 1 vanilin cukrot, 50 dkg cukrot és az 1 dl tejet simára keverjük. Amikor felforrt a tej akkor belekeverjük és hozzáadjuk még a hat tojás fehérjét kemény habbá verve. Ezt a krémet még melegen a piskótára kenjük és rátesszük a barna piskótát. Ezt is leöntjük a maradék sziruppal. Tetejére tejszínhab kerül, amit olvasztott csokoládéval vagy csokimázzal meglocsolhatunk.
6. Toboz
1 margarint, 6 evőkanál cukrot és 6 evőkanál mézet felforralunk. Levesszük a tűzről és beleteszünk 3 kanál kakaót, 5 kanál kókuszt, 2 vaníliás cukrot és 25 dkg Corn flakes-t (kukoricapelyhet), esetleg egy marék darabolt diót.
Összekeverjük és kúpokat formázunk belőle. Ezt lehet citromcsavaró hátuljában vagy valami más műanyag pohárkába.
7. Figaró
25 dkg cukrot kikeverünk 3 egész tojással és 1 margarinnal. Lassú tűzön felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzáadunk 10 dkg durvára vagdalt diót, 10 dkg mazsolát, 20 dkg összedarabolt kekszet és 10 dkg szintén összedarabolt főzőcsokit. Ezt mind összekeverjük és még langyosan 2 tortalap (nápolyi) közé kenjük és egy kicsit lenyomtatjuk.
8. Diós krémes
4 tojásfehérjét 10 kanál vízzel és 30 dkg cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadunk 10 dkg darált diót, 5 dkg margarint, 1 sütőport, 20 dkg lisztet és a 4 tojás sárgáját. Zsírozott lisztezett tepsiben 180 fokon kisütjük.
3 dl tejből 20 dkg cukorral és 3 kanál liszttel krémet főzünk. Amikor kihült hozzáadunk 10 dkg darált diót és 20 dkg margarint. Kikeverjük és a tésztára simítjuk. Tetejére csokimáz kerül.
9. Diós szelet
25 dkg margarint 25 dkg cukorral, 1 citrom reszelt héjával kikeverni, majd 25 dkg darált dióval, 25 dkg liszttel és 1 egész tojással összegyúrjuk. Kikent tepsibe 1 ujjnyi vastagon belenyomkodjuk. Ha félig megsült, baracklekvárral megkenjük.
12,5 dkg margarint, 20 dkg cukrot kikeverünk 5 tojás sárgájával, majd hozzáadunk 3-4 szelet olvasztott csokoládét és végül a tojások keményre vert habját. A tésztára kenjük és készre sütjük.
10. Részeges Jeromos
4 tojásból barna piskótát készítünk. Ha kisült, baracklekvárral megkenjük. 15 dkg darált diót, 10 dkg porcukrot és 1 dl rumot összekeverünk és a lekvárra kenjük. Erre jön a következő krém: 2 csokis pudingot fél liter tejben 5 kanál cukorral megfőzünk. Amikor kihült 10 dkg margarint keverünk bele.
Tetejére csokimáz kerül.
Ha valaki nem szereti, hogy nagyon rumos legyen, akkor fél dl rumot és fél dl tejet használjon.
11. Bolyhos Kata
6 tojás sárgáját, 30 dkg cukrot és 1 vaníliás cukrot jól kikeverünk. Hozzáadunk 6 evőkanál vizet, 30 dkg lisztet, 1 sütőport, 4 evőkanál darált diót és a 6 tojás keményre vert habját.
Zsírozott-lisztezett tepsiben,180 fokos sütőben kisütjük.
Krém: 1 vaníliás pudingot megfőzünk fél liter tejben, 25 dkg cukorral. Ha kihült hozzákeverünk 1 margarint, 25 dkg pörkölt darabos diót, ízlés szerint mazsolát, darabos csokoládét, egy kis rumot. A tészta tetejére kenjük és csokoládét reszelünk rá.
12. Zsuzsa szelet
4 tojás sárgáját, 25 dkg cukorral és 10 kanál fekete kávéval (nem por, hanem iható kávé :) ) habosra keverjük. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 10 dkg pörkölt darált diót és a 4 tojás keményre vert habját.
Zsírozott-lisztezett tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben kisütjük.
Krém:Kikeverünk 6 kanál lisztet,25 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot és 1 egész tojást. Fél liter forrásban lévő tejbe öntjük és sűrűre főzzük. Amikor kihül, 1 margarint és 10 dkg darált diót keverünk bele. A tészta tetejére kenjük.
Tetejére csokimázat vagy reszelt csokoládét teszünk.
13. Diós háromszög
30 dkg lisztet, 1 sütűport, 20 dkg cukrot, 2 vaníliás cukrot, 2 tojást és 10 dkg margarint összekeverünk.
Egy tepsit kizsírozunk-lisztezünk és a tésztamasszát egyenletesre belenyomkodjuk. Ha ragad, akkor közben hideg vízbe mártjuk a kezünket. Baracklekvárral megkenjük.
20 dkg cukrot, 20 dkg margarint, 4 evűkanál tejet, 6-8 vaníliás cukrot egy lábasba öntünk és kevergetve felforraljuk. Levesszük a tűzről és hozzáadunk 20 dkg őrölt és 20 dkg durvára vagdalt diót vagy mogyorót. Ezt a masszát a lekvár tetejére öntjük és elsimítjuk. 180 fokos sütőben megsütjük.
Amikor kihült, csokimázzal meglocsoljuk a tetejét (lehet csíkozni is nem kell, hogy sima máz legyen).
14. Zserbógombóc
30 dkg darált kekszet, 20 dkg darált diót és 20-25 dkg sárgabarack lekvárt összedolgozunk. Gombócokat formázunk belőle. Tálcára rakjuk és csokimázzal megkenjük. Tetejére durvára vagdalt pirított diót szórunk.
15. Baklava
Felolvasztunk 35 dkg margarint, 25 dkg cukorral. Belekeverünk 5 tojást. 40 dkg diót ledarálunk.
Fél kg rétestészta kell hozzá. Kikent tepsibe rétegezzük. Leterítünk 3 lapot, a margarinos masszával megkenjük, majd dióval megszórjuk. Ismét tészta, margarinos massza, dió,... mindaddig, még el nem fogy az alapanyagunk. Nyersen feldaraboljuk (négyzet vagy háromszög alakúra). 180 fokos sütőben megsütjük. Amikor szép barnás színe van, kivesszük és hagyjuk kihűlni. Ekkor mégegyszer felvágjuk a vágások helyén és a következő szirupot öntjük rá, még forrón: Fél liter vízben fél kg cukrot felforralunk. 1 citrom levét belecsavarjuk. Ráöntjük a baklavára.