CSOKIS SÜTEMÉNYEK
1. Csokis kúp
2. Rigó Jancsi
3. Gesztenyés bajadéra
4. Hólabada
5. Sport szelet
1. Csokis kúp
40 dkg cukrot 3 dl tejben fél óra hosszáig főzzük, lassú tűzön. Utána hozzáadunk 5 dkg kakaót vagy csokoládét és még 5 percig főzzük. Ha kihült, akkor 1 margarint, 35 dkg darált kekszet és 10 dkg pörkölt szezámmagot (vagy lenmagot) keverünk bele.
Kúpokat vagy gombócokat formázunk belőle és csokoládémázzal leöntjük. Ha nem akarjuk, nem kell leönteni csokival, úgy is nagyon finom.
2. Rigó Jancsi
3 tojásfehérjét 6 dkg cukorral habnak felverjük. Hozzáadunk 6 dkg lisztet, 2 dkg kakaót. Mint a piskótát megsütjük. Amikor kihült kettévágjuk.
7 dl tejszínt habbá verünk (tehetünk bele egy habfixet is) és 20 dkg olvasztott csokoládét keverünk bele.
A piskóta egyik felét, ami a teteje lesz, felkockázzuk és leöntjük csokimázzal (5 dkg csoki, 5 dkg margarin).
Alulra kerül a tészta, rá a csokis hab, tetejére pedig rásorakoztatjuk a felkockázott csokimázzal leöntött tésztát.
3. Gesztenyés bajadéra
50 dkg cukrot 2 dl vízben felforralunk. A tűzről levéve beleteszünk 25 dkg margarint és 20 dkg főzőcsokoládét. Simára keverjük. Hozzáadunk 50 dkg darált kekszet és fél dl rumot.
A massza felét nejlonnal bevont tálcába nyomkodjuk. Rákenünk 50 dkg gesztenyemasszát, majd rányomkodjuk a maradék tésztamasszát. Tetejére csokimázat teszünk (5 dkg csoki, dkg margarin).
4. Hólabada
6 tojás sárgáját 30 dkg porcukorral, 2 kanál kakaóval és 9 kanál forró vízzel gőz fölött habosra keverjük. Hozzáadunk 40 dkg lisztet, 6 tojás keményre vert habját és 1 csomag sütőport.
Nagy méretű kizsírozott-lisztezett tepsiben megsütjük. Amikor kisült, pogácsaszaggattóval kiszaggatjuk.
Krém: 1 liter tejet, 25 dkg cukrot, 1 vaníliáscukrot és 8 evőkanál lisztet sűrűre főzünk. Amikor kihűlt, 1 margarint keverünk bele.
A krémet 2 részre osztjuk. Egyik felébe belemorzsoljuk a megmaradt tésztát. A maradék krémmel megkenjük a kiszaggatott tésztát (pogácsát), majd a tésztás krémből halmokat rakunk mindegyikre. Csokoládémázzal leöntjük.
5. Sport szelet
Fél kg darált kekszet 10 dkg kakaóval összekeverünk. Hozzáadunk 20 dkg porcukrot, 25 dkg puha margarint, 1 rum aromát. Ha nagyon morzsálódik, akkor egy kevés tejet teszünk hozzá.
Ha jól összekevertük, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcába belenyomkodjuk. Tetejére csokimáz kerül.